«Φραγή» στη δημοφιλή υπηρεσία YouTube επέβαλε το Πεκίνο, έπειτα από την εμφάνιση βίντεο για τις ταραχώδεις διαδηλώσεις στο Θιβέτ.

 

Η νέα επιχείρηση λογοκρισίας έρχεται να προστεθεί στα φίλτρα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να ελέγξει τι δημοσιεύεται στον σχετικά με τα επεισόδια που ξέσπασαν την Παρασκευή στο Θιβέτ και σύμφωνα με αναφορές έχουν ήδη κοστίσει δεκάδες ζωές.

 

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόσβαση στο YouTube διακόπηκε το Σάββατο μετά την εμφάνιση βίντεο που περιλάμβαναν φωτογραφίες και ξένα ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις στη Λάσα αλλά και σε άλλες χώρες όπου υπήρξαν διαμαρτυρίες για το Θιβέτ.

 

Τα επεισόδια δεν καλύπτονται από τον Κινεζικό τύπο και τέτοιο υλικό δεν δημοσιεύτηκε στις μεγάλες κινεζικές υπηρεσίες βίντεο, όπως το 56.com, youku.com και tudou.com.

 

Το Πεκίνο έλαβε τον Ιανουάριο νέα μέτρα για τον έλεγχο του Διαδικτύου απαγορεύοντας σε μη κρατικές διαδιαδικτυακές εταιρείες να δημοσιεύουν οπτικοακουστικό υλικό.

 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters στη Σαγκάη, το κύριο αίσθημα που διακρίνεται αυτές τις ημέρες στα κινεζικά ιστολόγια είναι ο εθνικισμός και ο θυμός κατά του Θιβέτ και της Δύσης.

 

Οι περισσότερες σχετικές δημοσιεύσεις σε ιστολόγια μάλλον συμφωνούν με τη στάση του Πεκίνου, ωστόσο υπήρχαν και ελάχιστα που δεν συμμερίζονταςι τη στάση ότι το Θιβέτ ανήκει στην Κίνα. Ωστόσο οι απόψεις αυτού του είδους συνήθως εντοπίζονται και λογοκρίνονται με φίλτρα σε διάστημα ωρών.

 

Πολλοί blogger πάντως, επισημαίνει το Reuters, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που μπόρεσαν να μάθουν στο Διαδίκτυο τα γεγονότα στο Θιβέτ τα οποία αποσιώπησε ο παραδοσιακός τύπος.

 

Ο διαδικτυακός πληθυσμός της Κίνας ήδη υπερβαίνει τα 210 εκατομμύρια και έχει ξεπεράσει ή πρόκειται να ξεπεράσει σύντομα τους Αμερικανούς χρήστες του Διαδικτύου.

 

Source.png Πηγή: in.gr