Σε μία κίνηση έκπληξη για πολλούς, η AMD ανακοίνωσε την κυκλοφορία του 4700S Desktop Kit, μίας «προκατασκευασμένης» λύσης υπολογιστή που από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών φαίνεται να μοιάζει αρκετά με το SoC που βρίσκουμε στο εσωτερικό του PlayStation 5.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Tom’s Hardware, το 4700S Desktop Kit της AMD -που παρέχει ένα μικρό mainboard, τον επεξεργαστή μαζί με την ψύκτρα του και ενσωματωμένη στο mainboard μνήμη- αναμένεται να αξιοποιηθεί σε περισσότερα από 80 συστήματα υπολογιστών από διάφορους κατασκευαστές, κάτι που επιβεβαίωσε και η ίδια η AMD. Μάλιστα, από τις 24 Ιουνίου τέτοιοι υπολογιστές έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Ασιατική αγορά ωστόσο ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποια ημερομηνία για τη διάθεση τους στην Ευρωπαϊκή ή στην Αμερικανική αγορά. 

Το 4700S Desktop Kit της AMD παρέχει ορισμένα βασικά εξαρτήματα που απαιτούνται για τη συναρμολόγηση ενός υπολογιστή με μικρό -εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης- κουτί. Θα χρειαστεί βεβαίως ένα τροφοδοτικό -συστήνεται ένα με ισχύ άνω των 300W- έναν σκληρό δίσκο ή SSD (SATA) και μία κάρτα γραφικών (υποστηρίζονται μόνο ορισμένες λιγότερο ισχυρές εκδόσεις GPU). Το σύστημα ενσωματώνει τον οκταπύρηνο επεξεργαστή AMD 4700S αρχιτεκτονικής Zen 2. Ο τελευταίος έχει πολλές ομοιότητες με τον επεξεργαστή που ενσωματώνει το PlayStation 5 αλλά στον εξοπλισμό του δεν περιλαμβάνονται γραφικά. Ακριβώς για αυτό τον λόγο υπάρχει μία υποδοχή PCIe x16 (x4 Gen 2 Signal) στην οποία ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει μία κάρτα γραφικών τύπου Radeon 550, RX 550, RX 560, RX 570, RX 580 ή RX 590 ή κάποια κάρτα γραφικών τύπου GeForce GT 710, GT 730, GT 1030, GT 1050, GT 1050 Ti ή GT 1060.

4700_1.jpg

Για ποιο λόγο τώρα αποφάσισε η AMD να διαθέσει το 4700S Desktop Kit; Ενδεχομένως τα συγκεκριμένα chips να έφεραν «αστοχίες» ή να μην πληρούσαν για κάποιο λόγο τις προϋποθέσεις για να βρεθούν στο εσωτερικό του PlayStation 5 και για να αξιοποιηθούν και να μην πάνε χαμένα, η εταιρεία αποφάσισε να τα διαθέσει με τη μορφή Desktop Kits (με το chip να διαθέτει απενεργοποιημένο το υποσύστημα γραφικών και ενδεχομένως χαμηλότερη συχνότητα λειτουργίας).

Η AMD χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να κυκλοφορήσει το 4700S Desktop Kit δήλωσε στην ιστοσελίδα Tom’s Hardware: «Το AMD 4700S Desktop Kit είναι η δική μας μοναδική λύση που προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες της σημερινής, mainstream αγοράς για υψηλή απόδοση πολλαπλών πυρήνων – και είναι ιδανική για multi-tasking, παραγωγικότητα και ελαφριές ροές εργασίας 3D.

AMD-4700S-8-Core-Processor-Desktop-PC.jpg