Η AMD ανακοίνωσε σήμερα τη διαθεσιμότητα της δεύτερης γενιάς APU chip με την κωδική ονομασία Trinity, τα οποία πρόκειται να στελεχώσουν τα τελευταία μοντέλα υπέρλεπτων φορητών υπολογιστών, αλλά και επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι η τεχνολογία APU ενσωματώνει τόσο την κύρια μονάδα επεξεργασίας (CPU) αλλά και την κάρτα γραφικών σε ένα μόνο chip.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, η νέα γενιά Trinity διπλασιάζει τις επιδόσεις συγκριτικά με την πρώτη γενιά η οποία είχε την κωδική ονομασία Lliano, με βελτιωμένα γραφικά χωρίς να μειώνεται η διάρκεια της μπαταρίας. Σε σύγκριση με τα ανανεωμένα chip Ivy Bridge της Intel που φέρουν την αρχιτεκτονική 22nm νανομέτρων, η νέα γενιά Trinity παραμένει στα 32nm νανόμετρα, ενώ όσοι ανυπομονούν για τα 22nm θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2013. Παρ’ όλα αυτά η AMD κατάφερε να ενσωματώσει περισσότερα τρανζίστορ από τη γενιά του Llano, αυξάνοντας αναλογικά το μέγεθος του chip.

 

Η σειρά Trinity περιλαμβάνει τον επεξεργαστή A6-4455M στα 17W ο οποίος προορίζεται να ενσωματωθεί στα τελευταία μοντέλα Ultrabooks και πρόκειται να έχει περίπου τις ίδιες επιδόσεις με τα Lliano chip των 32W (αν αναλογιστεί κανείς τις διπλάσιες επιδόσεις ανά watt). Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ιστοσελίδας του Engadget, τα Ultrabooks που θα ενσωματώνουν το εν λόγω chip, πολύ πιθανό να έχουν τη μισή τιμή από τα αντίστοιχα Intel Ultrabooks.

 

Παράλληλα η σειρά Trinity ενσωματώνει επίσης και chips στη μεσαία κατηγορία των 35/64W, η οποία καλύπτει τα περισσότερα μοντέλα φορητών υπολογιστών αλλά και επιτραπέζιων υπολογιστών. Εδώ συμπεριλαμβάνεται ο τετραπύρηνος επεξεργαστής A10-4600Μ χρονισμένος στα 2.3GHz, (με δυνατότητα χρονισμού μέχρι και τα 3.2GHz) ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής καμπάνιας της AMD σε συγκριτικά διαγράμματα με τον Intel Sandy Bridge Core i5-2520Μ.

 

amdtrinity4600mbench.jpg

 

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στη μεσαία κατηγορία της AMD είναι η αύξηση των επιδόσεων χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται και την αύξηση της κατανάλωσης μπαταρίας, χάρις των πυρήνων Piledriver. Άνθρωποι της εταιρείας αναφέρουν ότι τα Trinity chip θα φέρουν ισάξια ή μειωμένη κατανάλωση μπαταρίας σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους. Όσον αφορά την τιμολόγηση, αναφέρεται ότι τα Α10 λάπτοπ θα ξεκινάνε από τα $699 δολάρια.

 

battapu-life-trinitysld33.jpg

Η σειρά των Trinity συμπληρώνεται από τα 100W APU που προορίζονται για επιτραπέζιους υπολογιστές, χωρίς όμως να έχουν δημοσιευτεί αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά και τιμολόγηση για αυτά. Η μόνη πληροφορία είναι ένα συγκριτικό του A10-5800K με το Ivy Bridge Core i7-3770K της Intel. Στο διάγραμμα φαίνεται το προβάδισμα του παραπάνω Α10 chip κατά 20-50% σε παιχνίδια όπως τα Crysis: Warhead, Metro 2033, DiRT 3 και Skyrim με ανάλυση οθόνης 1680x1050 χωρίς να είναι γνωστές οι υπόλοιπες ρυθμίσεις ποιότητας γραφικών.

 

amdtrinityivybridge.jpg

 

Τα πρώτα κομμάτια AMD Trinity APU είναι διαθέσιμα από σήμερα, μέσα από μοντέλα φορητών υπολογιστών διαφόρων κατασκευαστών όπως η Asus, HP, Lenovo, Samsung, Toshiba και Acer, με τα μοντέλα επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών να κάνουν την εμφάνισή τους το επόμενο τρίμηνο.

 

Link.png Site: Δελτίο Τύπου

Link.png Site: engadget.com