Η Arm, μια εταιρεία σχεδιασμού τσιπ που ανήκει στη SoftBank, προσελκύει ήδη σημαντικούς επενδυτές ενόψη της εισόδου της στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με δημοσίευση του Nikkei Asia, η Apple, η Samsung, η Nvidia, η Amzon και η Intel σχεδιάζουν να αγοράσουν μερίδια της Arm όταν αυτή εισαχθεί στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο.

Η Arm διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη βιομηχανία τεχνολογίας ως ειδικός στην αδειοδότηση σχεδίων τσιπ σε εταιρείες. Αυτό επιτρέπει στους τεχνολογικούς κολοσσούς του κόσμου να κατασκευάζουν ημιαγωγούς στα δικά τους εργοστάσια και να εφαρμόζουν προσαρμογές. Μερικοί από τους μεγαλύτερους πελάτες της Arm είναι οι εταιρείες που σχεδιάζουν να επενδύσουν σε αυτήν: Η Apple, η Samsung, η Nvidia και η Intel έχουν χρησιμοποιήσει την αρχιτεκτονική της Arm στα τσιπ τους. Όπως αναφέρει το Nikkei Asia, η Arm θα πουλήσει σε κάθε εταιρεία μερίδια αξίας "μερικών τοις εκατό το καθένα" για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της τιμής της μετοχής της.

Η Arm ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο πέρυσι, αφού η συμφωνία ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Nvidia για την εξαγορά της εταιρείας ναυάγησε λόγω "σημαντικών ρυθμιστικών προκλήσεων". Σε συνέντευξή του στο Decoder τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Arm, Rene Haas, δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση να καταθέσει αίτηση για είσοδο στο χρηματιστήριο καθώς η εταιρεία "άρχισε να στρέφεται προς άλλες αγορές", όπως την αδειοδότηση σχεδίων τσιπ για προϊόντα cloud computing.

Ο Haas εξήγησε ότι η Arm διαφοροποίησε την επιχείρησή της αναπτύσσοντας διαφορετικά προϊόντα και αντιμετωπίζοντάς τα μέσω διαφορετικών τμημάτων της στρατηγικής του επιχειρηματικού της μοντέλου. «Γνωρίζαμε ότι η επιχείρησή μας δεν θα είχε πρόβλημα», δήλωσε. «Όλα τα οικονομικά αποτελέσματα που βλέπετε τώρα, τα οποία είναι καταπληκτικά και για τα οποία η ομάδα έχει κάνει φανταστική δουλειά, προέρχονται στην πραγματικότητα από συμφωνίες που έγιναν πριν από μερικά χρόνια».

Νωρίτερα φέτος, η Intel ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Arm για την κατασκευή τσιπ στην κατασκευαστική διαδικασία 18A της Intel. Εν τω μεταξύ, η Qualcomm, η NXP Semiconductors και άλλοι κατασκευαστές τσιπ επιδιώκουν να αμφισβητήσουν την Arm μέσω της ανάπτυξης της δικής τους εταιρείας για την ανάπτυξη της αντίπαλης αρχιτεκτονικής τσιπ με την ονομασία RISC-V.

  • Like 1