Οι κλασσικές συσκευές BlackBerry θα χάσουν όλες τις λειτουργίες κλήσεων, μηνυμάτων και δεδομένων.

Το τέλος του BlackBerry στα κινητά ήρθε και θα συμβεί οριστικά στις 4 Ιανουαρίου. Όλα τα τηλέφωνα ή tablets που χρησιμοποιούν το λογισμικό της BlackBerry, δηλαδή το BlackBerry 7.1 ή παλαιότερο, BlackBerry 10 ή το BlackBerry PlayBook για tablets, δεν θα λειτουργούν πλέον, όπως αναφέρει η εταιρεία. Είτε μέσω Wi-Fi είτε μέσω δεδομένων κινητής, δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τηλεφωνικές κλήσεις, να στείλουν μηνύματα κειμένου, να χρησιμοποιήσουν δεδομένα ή ακόμη και να καλέσουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όπως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική.

Αν για κάποιο ανεξήγητο λόγο οι χρήστες εξακολουθούν να έχουν ένα αυθεντικό BlackBerry στην κατοχή τους και το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να πάρουν την απόφαση να το βάλουν στο ράφι, αφού μετά τις 4 Ιανουαρίου δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μία νεκρή συσκευή. Παρ’ όλα αυτά, οι συσκευές BlackBerry που διαθέτουν λειτουργικό σύστημα Android θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ο θάνατος της BlackBerry, έπειτα την εποχή της δεκαετίας του 2000 όταν και τα πληκτρολόγια QWERTY μεσουρανούσαν δίνοντας στην εταιρεία μερίδιο αγοράς 50% στις ΗΠΑ. Αγνοώντας τον ανταγωνισμό της εποχής και μη θέλοντας να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες που δημιουργούνταν, η μητρική εταιρεία BlackBerry Limited επικεντρώθηκε τελικά στην πώληση λογισμικού κυβερνοασφάλειας.

Το BlackBerry προσπάθησε να κάνει επανεκκίνηση το 2013 με το νέο λειτουργικό σύστημα BlackBerry 10, το οποίο απέτυχε, ενώ το 2015 άλλαξε σε Android, όπου επίσης απέτυχε. Στη συνέχεια, το 2016, άρχισε να αδειοδοτεί την επωνυμία της σε τρίτους κατασκευαστές όπως η TCL. Και κάπως έτσι το όνομα BlackBerry συνέχισε να βρίσκεται ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα smartphones, ενώ το 2020 μια εταιρεία από το Τέξας, η OnwardMobility, ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μια συσκευή BlackBerry με 5G, λειτουργικό σύστημα Android και πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY, με κυκλοφορία το 2021.

Η Onward Mobility από τον περασμένο Ιανουάριο 2021 δεν έχει ανακοινώσει κάποια νέα και ίσως τελικά οδηγούμαστε σε ακόμη μία συσκευή που απέτυχε.

  • Sad 14