Τα προβλήματα της Huawei δεν έχουν τελειώσει, παρόλο που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε σχετικά πρόσφατα ότι ενδεχομένως θα βρεθεί λύση για την άρση της απαγόρευσης της Κινέζικης εταιρείας με την επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Για την ώρα, η Αμερικάνικη κυβέρνηση μοιάζει να αμφιταλαντεύεται για το αν θα συνεχίσει να στερεί από την Huawei την πρόσβαση σε Αμερικάνικης προέλευσης προϊόντα και σε ποιον βαθμό, αφού όπως είναι γνωστό από την συγκεκριμένη απόφαση χάνουν πολλά χρήματα και Αμερικάνικες εταιρείες που είναι προμηθευτές της Κινέζικης εταιρείας. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι χώρες που ευθυγραμμίστηκαν με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών αποκλείοντας την Huawei από βασικούς επιχειρηματικούς τομείς και συμβάσεις με τον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Παρόλα τα προβλήματα, η Huawei παραμένει ψύχραιμη και δηλώνει αυτάρκης και ανεξάρτητη, ενώ επιπλέον ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμη να τα καταφέρει καλύτερα από τις Google και Apple όσον αφορά στην απόδοση και στην ταχύτητα του δικού της λειτουργικού συστήματος.

Η αυτοπεποίθηση, φαίνεται να προέρχεται από τον ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Huawei, Ren Zhengfei, που φαίνεται να είναι ένας από τους λόγους που η Huawei κατηγορείται ότι συνεργάζεται με την Κινεζική κυβέρνηση. Επειδή ο Ren Zhengfei είναι πρώην μέλος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, έχει κατηγορηθεί ότι διατηρεί στενές σχέσεις με την Κινέζικη κυβέρνηση που ενδεχομένως χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό της Huawei για να κατασκοπεύει άλλα κράτη. Τέτοιες κατηγορίες έχουμε ακούσει και πριν την Διοίκηση Trump αλλά από ότι φαίνεται, η Αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αδιάψευστες αποδείξεις για την συμμετοχή της εταιρείας σε τέτοιες δραστηριότητες. H Huawei μάλιστα προσέφυγε πρόσφατα στα Αμερικανικά δικαστήρια χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικό τον «αποκλεισμό» της από την αγορά, αν και η Αμερικάνικη κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί, αφού θεωρεί ότι η «πιθανή απειλή» αποτελεί επαρκή λόγο για τις κυρώσεις και τον αποκλεισμό.

Την ώρα που η Huawei έχει ξεκινήσει την δικαστική διαμάχη με την Αμερικάνικη κυβέρνηση, και την ώρα που παρασκηνιακά τουλάχιστον γίνονται πολλές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις, από την άλλη προωθεί την εικόνα μίας σταθερής και ανεξάρτητης εταιρείας. Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε σε Γαλλικό περιοδικό, ο Ren Zhengfei δήλωσε ότι η εταιρεία του ανέπτυξε το δικό της λειτουργικό σύστημα με την ονομασία HongMeng OS ή Ark OS, το οποίο είναι 60% ταχύτερο από το Android και περισσότερο αποδοτικό από το macOS της Apple. H ακριβής φύση του νέου λειτουργικού συστήματος παραμένει πάντως αβέβαιη, αλλά ο ιδρυτής της Huawei υποστηρίζει ότι είναι συμβατό με πολλές συσκευές, από smartphones μέχρι switches κ.λπ. Σε άλλη συνέντευξη του, ο Ren Zhengfei δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν έχει παράσχει –και δεν πρόκειται να το κάνει μελλοντικά- πληροφορίες και δεδομένα χρηστών στην Κινέζικη κυβέρνηση, παρά την ύπαρξη νομοθεσίας που μπορεί να υποχρεώσει την εταιρεία του να το κάνει. Μάλιστα, ο ίδιος λέει πως η εταιρεία του ταυτίζεται με την Apple στα ζητήματα που αφορούν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων. Ο Ren Zhengfei λέει ότι θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να «ξεπουλήσει» την εμπιστοσύνη των πελατών της εταιρείας του.

SlashGear