Ένα από τα σημαντικότερα τμήματα μιας φωτογραφικής μηχανής αποτελεί ο φακός της, ο μηχανισμός που αναλαμβάνει να μετατρέψει τον τρισδιάστατο κόσμο που ζούμε σε ένα "είδωλο" δύο διαστάσεων, το οποίο αποτυπώνεται πάνω στον αισθητήρα.

H ποιότητα του φακού καθορίζει, σε μεγάλο βαθμό, και την ποιότητα των φωτογραφιών μας.

 

Ένας πολύ καλός φακός, τοποθετημένος σε μια μέτρια φωτογραφική μηχανή, δύναται (τεχνικά) να δώσει αρκετά καλές φωτογραφίες. Αντίστοιχα, η τοποθέτηση ενός φακού χαμηλής ποιότητας σε μια καλή μηχανή, θα παράγει συνεχώς φωτογραφίες χαμηλότερης ποιότητας.

 

Η κυρτή επιφάνεια του φακού συγκεντρώνει το φως και αυτό με τη σειρά του περνάει στον αισθητήρα, άρα όσο περισσότερο φως τόσο πιο κοντά και στο επιθυμητό αποτέλεσμα, με τους καλούς φακούς να ξεπερνούν πολλές φορές (τιμολογιακά) ακόμα και την αξία της μηχανής. Μεγαλύτερη καμπυλότητα σημαίνει περισσότερη επεξεργασία, βαρύτερο και πιο χοντρό κρύσταλλο, άρα και μεγαλύτερο κόστος κατασκευής.

 

 

Οι metalenses είναι ειδικοί φακοί, κατασκευασμένοι από διάφανο χαλαζία, στην επιφάνεια των οποίων υπάρχουν μικροί "πυργίσκοι" από Διοξείδιο του Τιτανίου (TiO2). Τοποθετώντας τους σε σωστή διάταξη, μπορεί κανείς να συλλάβει περισσότερο φως και να εστιάσει, όπως ακριβώς θα έκανε και με έναν συμβατικό γυάλινο φακό. Πληροφοριακά, οι metalenses είναι λεπτότεροι από μία ανθρώπινη τρίχα και το βάρος τους αμελητέο.

 

Το κόστος και ο χρόνος κατασκευής τους, χάρη στην αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις εξελιγμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις γραμμές παραγωγής των μικροτσίπ, θα είναι χαμηλότερα από ποτέ και η λεπτή και ελαφριά δομή τους θα επιτρέψει την τοποθέτηση τους σε smartphone συστήματα (και όχι μόνο) - αναβαθμίζοντας σημαντικά τις φωτογραφικές δυνατότητες τους.

 

Link.png Site: Gizmodo