Η ποινική έρευνα ζητήθηκε από τον γερουσιαστή έπειτα από αναφορές που ήρθαν στη δημοσιότητα και έκαναν λόγο για κατάχρηση δεδομένων από την Amazon για την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων.

Πρόσφατα η εφημερίδα Wall Street Journal ισχυρίστηκε ότι η Amazon χρησιμοποιεί δεδομένα πωλητών για να κατασκευάσει ανταγωνιστικά προϊόντα. Έπειτα από το δημοσίευμα, ο γερουσιαστής Josh Hawley ζήτησε ποινική αντιμονοπωλιακή έρευνα, μέσω επίσημης επιστολής που υποβλήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα William Barr.

Σύμφωνα με τις πηγές της Wall Street Journal, οι υπάλληλοι της Amazon, συμπεριλαμβανομένων και των στελεχών, χρησιμοποιούσαν δεδομένα πωλητών για να σχεδιάζουν και να πωλούν ανταγωνιστικά προϊόντα. Η Amazon αρνήθηκε τους ισχυρισμούς καταθέτοντας τον περασμένο Ιούλιο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι δεν χρησιμοποιεί δεδομένα από ιδιώτες πωλητές για να αποκτήσει αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Βέβαια, με περισσότερους από 20 πρώην υπαλλήλους της Amazon, να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω αθέμιτες πρακτικές, ο γερουσιαστής θέλει να ανοίξει εν νέου το θέμα.

Ο γερουσιαστής Josh Hawley δήλωσε:

Αυτές οι πρακτικές είναι ανησυχητικές για τις μικρές επιχειρήσεις της Αμερικής, ακόμη και υπό συνηθισμένες συνθήκες. Αλλά σε μία εποχή που οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης πρέπει να βασίζονται στο Amazon λόγω της πανδημίας, οι πρακτικές αυτές θυμίζουν αρπακτικά και απειλούν την ίδια την ύπαρξη αυτών των επιχειρήσεων.

Η επιστολή του Hawley στον Γενικό Εισαγγελέα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγήσει σε κάποια ενέργεια, αλλά έρχεται σε μία στιγμή όπου το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε μία μεγάλη αντιμονοπωλιακή έρευνα σε μεγάλες εταιρίες που σχετίζονται με την τεχνολογία. Αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Amazon διεξάγει όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ελέγξει αν όντως χρησιμοποιούσε δεδομένα άλλων πωλητών. Σε μία περίοδο που πολλοί καταναλωτές αλλά και ανεξάρτητοι πωλητές λιανικού εμπορίου βασίζονται στην Amazon λόγω της πανδημίας, οι έρευνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα για την εταιρία.

Engadget

  • Like 1