Η Amazon μόλις ανακοίνωσε μια μεγάλη συμφωνία για την εξαγορά της γνωστής εταιρείας οικιακών ρομπότ iRobot έναντι 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επικείμενη εξαγορά θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Amazon, μετά την αγορά της αλυσίδας παντοπωλείων Whole Foods το 2017 (13,7 δισ. δολάρια), του κινηματογραφικού στούντιο MGM το 2021 (8,45 δισ. δολάρια) και του ιατρικού παρόχου One Medical τον περασμένο μήνα (3,9 δισ. δολάρια).

Η iRobot είναι γνωστή για τις κορυφαίες ρομποτικές σκούπες που κατασκευάζει, αποτελώντας την κορυφαία εταιρεία στο χώρο. Κατασκευάζει κυρίως τις ηλεκτρικές σκούπες Roomba και ρομποτικές σφουγγαρίστρες, ενώ προσπαθεί επίσης να βγάλει στην αγορά ένα προϊόν ρομποτικής χλοοκοπτικής μηχανής.

Η Amazon δεν είναι άγνωστη στο χώρο των ρομπότ αφού διαθέτει ένα ολόκληρο τμήμα με την ονομασία "Amazon Robotics" που επικεντρώνεται στις εργασίες logistics στις τεράστιες αποθήκες που διατηρεί σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η Amazon εξαγόρασε την εταιρεία ρομποτικών αποθηκών Kiva Systems το 2012 και την Canvas Technology το 2019 ενώ πρόσφατα λάνσαρε το πρώτο της "πλήρως αυτόνομο" ρομπότ, που ονομάζεται "Proteus", το οποίο μοιάζει με ένα βιομηχανικό Roomba. H μονάδα κινείται κάτω από ένα καρότσι αποθήκης και το σηκώνει μερικά εκατοστά από το έδαφος, όσο χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί η παράδοση.

Η Amazon παρουσίασε σχετικά πρόσφατα και ένα οικιακό ρομπότ το "Astro". Το Astro είναι ουσιαστικά ένα μικρό ρομπότ που υποστηρίζει τη ψηφιακή βοηθό Alex, διαθέτει κάμερα και επιφάνεια tablet, και με τις ρόδες που διαθέτει μπορεί να περιηγηθεί στο σπίτι. Ωστόσο, οι πωλήσεις της συσκευής γίνονται μόνο με πρόσκληση και σε εξαιρετικά περιορισμένη ποσότητα οπότε μοιάζει περισσότερο με πείραμα παρά με ένα μεγάλο καταναλωτικό λανσάρισμα.

Η Amazon δεν αναφέρει καθόλου το μικρό της ρομπότ στο επίσημο δελτίο τύπου που αφορά την εξαγορά, με τον Dave Limp, υψηλόβαθμο στέλεχος του τμήματος Amazon Devices, να αναφέρει: «Ξέρουμε ότι η εξοικονόμηση χρόνου έχει σημασία και οι δουλειές του σπιτιού απαιτούν πολύτιμο χρόνο ο οποίος μπορεί να ξοδευτεί αν οι πελάτες μας κάνουν κάτι που αγαπούν. Για πολλά χρόνια, η ομάδα της iRobot έχει αποδείξει την ικανότητά της να επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι καθαρίζουν με προϊόντα που είναι απίστευτα πρακτικά και έξυπνα- από τον καθαρισμό όταν και όπου επιθυμούν οι καταναλωτές, αποφεύγοντας τα κοινά εμπόδια στο σπίτι, μέχρι το αυτόματο άδειασμα του κάδου συλλογής».

Το δελτίο τύπου αναφέρει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της iRobot, Colin Angle, θα παραμείνει επικεφαλής της iRobot και ότι η συμφωνία υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.
 

  • Haha 2