Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, δήλωσε σε νέα συνέντευξή του στο CNN ότι σκοπεύει να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο Bezos δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα διανείμει τα χρήματα ή ποιο ακριβώς ποσοστό του πλούτου του θα χαρίσει, όμως ανέφερε ότι θέλει να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και να υποστηρίξει ανθρώπους που μπορούν να ενώσουν την ανθρωπότητα, αναφέρει το CNN. Ο ιδρυτής της Amazon φέρεται να είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, με καθαρή περιουσία 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg’s Billionaires Index.

Το CNN αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που ο Bezos ανακοινώνει σχέδια να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Σε απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσιεύει το CNN, ο Bezos ερωτάτε «αν πρόκειται να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του κατά τη διάρκεια της ζωής του».

«Ναι, αυτό θα κάνω», απαντά ο Bezos. «Το δύσκολο κομμάτι είναι να βρούμε πώς θα το κάνουμε με ισορροπημένο τρόπο... Δεν είναι εύκολο. Η δημιουργία της Amazon δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκε πολλή σκληρή δουλειά, ένα γκρουπ πολύ έξυπνων συνεργατών, και διαπιστώνω - και νομίζω ότι η Lauren (Sánchez, συνεργάτης και σύντροφος του Bezos) διαπιστώνει το ίδιο πράγμα - ότι η φιλανθρωπία, είναι πολύ παρόμοια. Δεν είναι εύκολο, είναι πραγματικά δύσκολο».

«Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι με τους οποίους νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε και αναποτελεσματικά πράγματα», πρόσθεσε ο Bezos. «Δημιουργούμε το διάστημα αυτό την ικανότητα να μπορούμε να δώσουμε αυτά τα χρήματα».

Η δήλωση αυτή κάνει τον Jeff Bezos τον τελευταίο δισεκατομμυριούχο που δηλώνει ότι θα χαρίσει μέρος ή το σύνολο της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πιο συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gatesς, δήλωσε ότι σκοπεύει να χαρίσει "σχεδόν όλη" την περιουσία του (που σήμερα υπολογίζεται σε 114 δισεκατομμύρια δολάρια) στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το οποίο έχει αναφερθεί ως το μεγαλύτερο ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο. Ο Gates είναι επίσης συνιδρυτής του The Giving Pledge, μιας εκστρατείας που ενθαρρύνει τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να δώσουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μέχρι στιγμής, ο Jeff Bezos δεν περιλαμβάνεται στην ομάδα αυτή.

Ο Bezos έχει δωρίσει στο παρελθόν μεγάλα χρηματικά ποσά για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αν και τίποτα που να προσεγγίζει την πλειοψηφία της περιουσίας του. Το 2020, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Bezos Earth Fund και δεσμεύτηκε να δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

Όμως η Amazon, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου που ίδρυσε ο Bezos και που είναι ο λόγος για τη δημιουργία του μεγαλύτερου μέρους του πλούτου του, έχει μικτό ιστορικό όσον αφορά το περιβάλλον. Αν και το 2019, ο Bezos ανακοίνωσε ότι το 2040 η εταιρεία θα έχει στόχο να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Amazon αυξήθηκαν κατά 18% μεταξύ 2020 και 2021, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας. Ο Bezos παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας πέρυσι και τώρα εκτελεί χρέη εκτελεστικού προέδρου. 

  • Like 1
  • Thanks 1