Η Amazon ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει διαφημίσεις στη video streaming πλατφόρμα της, το Prime Video, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2024. 

Οι διαφημίσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους αρχικά σε συνδρομητές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τον Καναδά, προτού επεκταθούν σε άλλες χώρες το 2024. 

Τα μέλη του Prime θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν ένα επιπλέον μηνιαίο τέλος για μια συνδρομητική βαθμίδα χωρίς διαφημίσεις. Στις ΗΠΑ, το σχετικό κόστος θα είναι 2,99 δολάρια το μήνα επιπλέον της κανονικής συνδρομής Prime που πληρώνει ο χρήστης. Η τιμολόγηση για άλλες περιοχές δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε απόλυτη αρμονία παρόμοιων ενεργειών από ανταγωνιστές του Prime Video όπως το Disney+ και το Netflix, οι οποίοι έχουν προσθέσει την υποστήριξη διαφημίσεων με αντάλλαγμα φθηνότερα προγράμματα συνδρομής. Οι αναλυτές λένε ότι η Amazon είναι σε καλή θέση για να κάνει αυτή την αλλαγή χωρίς σημαντικές αντιδράσεις, καθώς το Prime προσφέρει περισσότερα από video streaming.

Σύμφωνα με την Amazon, οι διαφημίσεις θα είναι περιορισμένες σε σύγκριση με την παραδοσιακή τηλεόραση. Η ανακοίνωση πάντως έχει προκαλέσει απογοήτευση σε ορισμένους πελάτες που δεν τους αρέσει να βλέπουν διαφημίσεις να προστίθενται σε μια επί πληρωμή υπηρεσία.

Οι ζωντανές εκδηλώσεις, όπως τα αθλητικά γεγονότα, θα εξακολουθούν να περιλαμβάνουν διαφημίσεις ακόμη και για όσους πληρώνουν για τη συνδρομητική βαθμίδα χωρίς διαφημίσεις. Η Amazon αναφέρει ότι θα επικοινωνήσει με τα μέλη του Prime πριν από την ενεργοποίηση των αλλαγών για να εξηγήσει τη νέα επιλογή με υποστήριξη διαφημίσεων.

Η αλλαγή αυτή έρχεται καθώς πολλοί προσπαθούν να μειώσουν τον αριθμό των streaming υπηρεσιών εξαιτίας του κόστους, εν μέσω οικονομικών πιέσεων. Οι ειδικοί λένε ότι η ευρύτερη πρόταση αξίας του Prime της Amazon, του δίνει περιθώρια που δεν έχουν οι ανταγωνιστές του, όπως για παράδειγμα τη μετάδοση ζωντανών αγώνων.

Ενώ η υποβάθμιση της εμπειρίας με την εμφάνιση διαφημίσεων εγκυμονεί κινδύνους απογοήτευσης, η Amazon μπορεί πιθανότατα να αποφύγει μαζικές ακυρώσεις. Οι διάφοροι παράγοντες ευκολίας που χαρακτηρίζουν την υπηρεσία της Amazon, εξακολουθούν να του δίνουν ένα πλεονέκτημα πέρα από το περιεχόμενο βίντεο.

Η προσθήκη διαφημίσεων επιτρέπει στην Amazon να επενδύσει περισσότερο σε πρωτότυπες ταινίες και εκπομπές μέσω αυξημένων εσόδων. Καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται, η υποστήριξη διαφημίσεων έχει γίνει πρότυπο σε ολόκληρο τον κλάδο. Παρόλα αυτά, η κίνηση αυτή αφαιρεί ίσως ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που ίσχυαν από παρόμοιες υπηρεσίες έναντι της παραδοσιακής τηλεόρασης.