Ο Elon Musk μόλις έγινε πιο συγκεκριμένος για το στόχο της εταιρείας που ίδρυσε τον περασμένο Μάρτιο, και ο οποίος είναι να "κατανοήσει την αληθινή φύση του σύμπαντος"…

Η εταιρεία xAI, η οποία ανακοινώθηκε πριν λίγους μήνες, έχει ήδη στις τάξεις της ειδικούς σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης (AI), πρώην μέλη εταιρειών όπως από την DeepMind, την OpenAI, τη Google Research, την Microsoft Research και την Tesla.

Ο ιστότοπος της νέας εταιρείας του Musk αποτελείται προς το παρόν από μία μόνο σελίδα με το προφίλ της κορυφαίας ομάδας της και μια πρόσκληση για έμπειρους μηχανικούς και ερευνητές να ενταχθούν στην εταιρεία στην περιοχή Bay Area, στο Σαν Φρανσίσκο όπου βρίσκεται το γραφείο της. Περιλαμβάνει επίσης την εξής αναφορά: "Ο στόχος της xAI είναι να κατανοήσουμε την πραγματική φύση του σύμπαντος".

Εν τω μεταξύ, σε ένα tweet που ανακοίνωσε τη νέα πρωτοβουλία, ο Musk δήλωσε ότι η xAI θα έχει ως στόχο να "κατανοήσει την πραγματικότητα".

Δεν υπάρχουν πραγματικά πολλές άλλες πληροφορίες σχετικά με το φιλόδοξο ηχηρό εγχείρημα αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, η xAI σχεδιάζει να διοργανώσει μια εκδήλωση στο Twitter Spaces σε άγνωστη ώρα, την Παρασκευή 14 Ιουλίου, οπότε περισσότερες λεπτομέρειες αναμενόμενα θα αποκαλυφθούν τότε.

Εδώ και αρκετό καιρό φημολογείται ότι ο Musk, ο οποίος σήμερα ηγείται της SpaceX και της Tesla και είναι επίσης ιδιοκτήτης του Twitter, ενδιαφέρεται να ασχοληθεί πιο έντονα με την τεχνητή νοημοσύνη.

Στην πραγματικότητα, έχει ήδη μεγάλη συμβολή καθώς υπήρξε ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της OpenAI, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το viral AI chatbot, το ChatGPT. Προφανείς διαφωνίες σχετικά με την προσέγγιση της ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης οδήγησαν τον Musk να αποχωρήσει από την OpenAI το 2018, αρκετά χρόνια πριν από την περσινή κυκλοφορία του ισχυρού εργαλείου δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.

Η δεύτερη σοβαρή προσπάθεια του Musk να εισέλθει στον τομέα μοιάζει πολύ με μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την κυριαρχία της OpenAI, η οποία έχει πλέον την υποστήριξη της Microsoft με δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, κάποιοι θα ενδιαφερθούν να δουν πώς η έναρξη της νέας εταιρείας ταιριάζει με την έκκλησή του τον Μάρτιο για εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη πιο προηγμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορέσει να συμφωνηθεί ένα σύνολο πρωτοκόλλων ασφαλείας μεταξύ των φορέων του κλάδου.

Με μια πληθώρα εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης να αναπτύσσουν ήδη όλο και πιο εξελιγμένα εργαλεία για μια σειρά από εργασίες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές, ο Musk φαίνεται ότι άργησε να μπει στο παιχνίδι. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στην ενασχόλησή του με το Twitter, το οποίο βιώνει μια χαοτική περίοδο από τότε που αγόρασε την εταιρεία τον Οκτώβριο.