Η γνωστή Γιαπωνέζα συγγραφέας Ρι Κουντάν αναγνώρισε τη συνδρομή του ChatGPT, ενώ η επιτροπή που της απένειμε το βραβείο δεν θεώρησε προβληματική τη συγκεκριμένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η Ρι Κουντάν βραβεύτηκε πρόσφατα στην πατρίδα της, την Ιαπωνία, κατακτώντας ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας, το Βραβείο Ακουταγκάβα, για το βιβλίο της με τίτλο Tōkyō-to Dōjō Tō (O Συμπονετικός Πύργος του Τόκιο). Αυτή, ήταν η δεύτερη βράβευση της Κουντάν, καθώς είχε τιμηθεί και το 2021 με το βραβείο νεοεμφανιζόμενου συγγραφέα, για το μυθιστόρημά της Warui Ongaku  (Κακή Μουσική) με το οποίο συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό.

Ο Πύργος του Τόκιο, ένα μυθιστόρημα δυστοπικής/επιστημονικής φαντασίας, αναφέρεται σε μια φυλακή που κατασκευάζεται σε ένα μελλοντικό Τόκιο, για τη "συμπονετική" στέγαση κρατουμένων. Παρουσιάζεται με τη μορφή απομνημονευμάτων της γυναίκας που είχε αναλάβει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του έργου και πραγματεύεται, μεταξύ άλλων, τις ηθικές προεκτάσεις της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης.

Η επιβεβαίωση των συγγραφικών ικανοτήτων της Κουντάν με ένα δεύτερο βραβείο δεν θα αποτελούσε είδηση από μόνη της, αν δεν παρεμβαλλόταν μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, η οποία ήδη έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις: η Κουντάν, στη διάρκεια συνέντευξης, δεν είχε καμία δυσκολία να παραδεχτεί ότι όχι απλά συμβουλεύτηκε το γνωστό chatbot ChatGPT για να συλλέξει στοιχεία για το μυθιστόρημα, αλλά ότι το πρόγραμμα ήταν υπεύθυνο, λέξη προς λέξη, για το 5% του κειμένου. Μάλιστα, η Κουντάν δήλωσε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στη συγγραφή των μυθιστορημάτων της, επιτρέποντας παράλληλα στη δική της δημιουργικότητα να "εκφράζεται στο μέγιστο βαθμό".

Ο Κεϊτσίρο Χιράνο, επίσης συγγραφέας και μέλος της κριτικής επιτροπής που απένειμε το Βραβείο Ακουταγκάβα, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι η επιτροπή δεν θεώρησε ως πρόβλημα τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τη Ρι Κουντάν. "Φαίνεται πως υπάρχει μια παρανόηση σχετικά με το βραβευμένο έργο της Ρι Κουντάν, ότι γράφηκε με τη χρήση δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης...Αν το διαβάσετε, θα δείτε ότι η δημιουργική νοημοσύνη αναφέρεται στο βιβλίο. Παρότι μπορεί να εκφράζονται προβληματισμοί για αυτού του είδους τις χρήσεις (τεχνητής νοημοσύνης) στο μέλλον, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση του Πύργου του Τόκιο".

Αντίθετα, συγγραφείς όπως ο Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, η Τζόντι Πίκουλτ και ο Τζον Γκρίσαμ φαίνεται πως έχουν πολύ σοβαρότερες ανησυχίες για το πώς χρησιμοποιούνται τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς συμμετείχαν πέρυσι στην κατάθεση ομαδικής αγωγής σε βάρος της OpenAI, της εταιρίας που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT. Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, η OpenAI χρησιμοποίησε κείμενα τα οποία προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας στη διάρκεια της εκπαίδευσης των συστημάτων της, ώστε να παράγουν περισσότερο ρεαλιστικές απαντήσεις.

Εντωμεταξύ, περισσότεροι από 10.000 συγγραφείς, ανάμεσά τους γνωστά ονόματα όπως ο Τζέιμς Πάτερσον, η Ροξάν Γκέι και η Μάργκαρετ Άτγουντ, συνυπογράφουν ανοιχτή επιστολή, με την οποία καλούν τους ηγέτες του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης να ζητούν τη συγκατάθεση των συγγραφέων πριν χρησιμοποιήσουν το έργο τους για την εκπαίδευση προηγμένων γλωσσικών μοντέλων. Παράλληλα, ζητούν τη δίκαιη αποζημίωση των συγγραφέων, τα έργα των οποίων συμβάλουν στη βελτίωση αυτών των προγραμμάτων.

  • Like 7