Η εταιρία εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε αυτό το σημείο.

Δεν άφησε αναπάντητη η OpenAI την απόφαση του Ίλον Μασκ την περασμένη εβδομάδα να καταθέσει αγωγή σε βάρος της εταιρίας που έχει αναπτύξει το ChatGPT, εγκαλώντας την ότι επιδιώκει το κέρδος και απομακρύνεται από την αρχική, μη κερδοσκοπική αποστολή της. Αργά την Τρίτη, η OpenAI προχώρησε στη δημοσιοποίηση σειράς μηνυμάτων του Μασκ, από τα πρώτα βήματα της εταιρίας, μέσα από τα οποία προκύπτει ότι ο Μασκ αναγνώριζε την ανάγκη να συγκεντρώσει η OpenAI τεράστια κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που απαιτούνταν ώστε να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Στα email αυτά, σημεία των οποίων έχουν λογοκριθεί, ο Μασκ υποστηρίζει ότι η εταιρία δεν είχε ουσιαστικά καμία ελπίδα να δημιουργήσει μια επιτυχημένη πλατφόρμα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης αν επιχειρούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια μόνη της και ότι ήταν ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές πηγές εσόδων, προκειμένου να επιβιώσει.

Σε email του προς το Σαμ Άλτμαν, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, στις 22 Νοεμβρίου του 2015, ο Μασκ, εκ των συνιδρυτών της OpenAI, επισημαίνει ότι η εταιρία έπρεπε οπωσδήποτε να συγκεντρώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να μη χαρακτηριστεί "απέλπιδο" το εγχείρημα. Μάλιστα, ο Μασκ πρότεινε να καταβληθεί προσπάθεια με στόχο τη συγκέντρωη ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, με τον ίδιο να υπόσχεται πως θα κάλυπτε το όποιο ποσό δεν κατόρθωνε να βρει από άλλες πηγές η εταιρία.

Η OpenAI, σε ανάρτηση μέσω του εταιρικού ιστολογίου, αναφέρει ότι ο Μασκ ουδέποτε τήρησε τη δέσμευσή του, καθώς διέθεσε 45 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της εταιρίας, ενώ από άλλους επενδυτές συγκεντρώθηκαν 90 εκατομμύρια δολάρια. Οι δικηγόροι του Μασκ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς της OpenAI

Σε επόμενο μήνυμά του, την 1η Φεβρουαρίου του 2018, ο Μασκ δήλωνε προς τα στελέχη της εταιρίας ότι η μόνη προοπτική της OpenAI ήταν η εξαγορά της από την Tesla, την αυτοκινητοβιομηχανία της οποίας ηγείται ο ίδιος. Η OpenAI αρνήθηκε και αργότερα μέσα στο 2018 ο Μασκ αποχώρησε από την εταιρία.

Το Δεκέμβριο του 2018, ο Μασκ επικοινώνησε εκ νέου με τον Άλτμαν και άλλα στελέχη της εταιρίας, ισχυριζόμενος ότι η OpenAI θα κατέληγε στο περιθώριο "χωρίς κάποια δραματική μεταβολή της προσέγγισης και των πόρων της".

"Απαιτούνται δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, άμεσα, αλλιώς ξεχάστε το", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μασκ. "Ελπίζω ειλικρινά να κάνω λάθος".

Τα στελέχη της OpenAI φαίνεται ότι συμμερίζονταν την άποψη αυτή. Το 2019, συγκρότησαν την OpenAI LP, ένα μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο, το οποίο υφίσταται εντός της ευρύτερης εταιρικής δομής. Αυτή η μη κερδοσκοπική εταιρία οδήγησε την OpenAI από την ουσιαστική ανυποληψία σε μια χρηματιστηριακή αποτίμηση της τάξης των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε ελάχιστα χρόνια, με τον Άλτμαν να αναγνωρίζεται από πολλούς ως ο εγκέφαλος εκείνου του σχεδίου και ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από την επιτυχία της εταιρίας.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σε στενή συνεργασία με την OpenAI.

Με την αγωγή του, ο Μασκ ισχυρίζεται ότι η συνεργασία της OpenAI με τη Microsoft παραβιάζει το ιδρυτικό καταστατικό της εταιρίας, ζητά να κριθεί η υπόθεση από ενόρκους και διεκδικεί από τον Άλτμαν και το Γκρεγκ Μπρόκμαν, τον έτερο συνιδρυτή της OpenAI, την επιστροφή των κερδών που έχουν εισπράξει από την επιχείρηση.

Στην απάντησή της, η OpenAI υποστηρίζει οι ισχυρισμοί του Μασκ είναι αβάσιμοι και ζητά από το δικαστήριο να απορρίψει στο σύνολό της την αγωγή που κατατέθηκε. Αναφέρει ότι η τεχνολογία που έχει αναπτύξει είναι ευρέως διαθέσιμη, βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων και η εταιρία παραμένει προσηλωμένη στην ασφάλεια των προϊόντων της.

"Λυπούμαστε που τα πράγματα έφτασαν εδώ με έναν άνθρωπο τον οποίο θαυμάζαμε βαθιά -έναν άνθρωπο ο οποίος μας ενέπνευσε να στοχεύουμε ψηλότερα, κι ύστερα μας είπε πως θα αποτυγχάναμε, ίδρυσε ανταγωνιστική εταιρία και τελικά κατέθεσε αγωγή σε βάρος μας μόλις αρχίσαμε να καταγράφουμε ουσιαστική πρόοδο προς την επίτευξη του σκοπού της OpenAI, χωρίς τη συμμετοχή του", ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της η εταιρία.

  • Like 3
  • Confused 1