Η αυξανόμενη αξία του Bitcoin οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με ερευνητές

To Bitcoin καταναλώνει περισσότερο ηλεκτρισμό ετησίως από ό,τι ολόκληρη η Αργεντινή, όπως προκύπτει από ανάλυση την οποία πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Η "εξόρυξη" του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος αποδεικνύεται ενεργοβόρα, καθώς περιλαμβάνει εντατική χρήση υπολογιστών, προκειμένου να επιβεβαιώνονται οι συναλλαγές.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ αναφέρουν πως το Bitcoin καταναλώνει περίπου 121,36 τεραβατώρες (TWh) ανά έτος, και είναι απίθανο η κατανάλωση αυτή να μειωθεί, εκτός κι αν σημειώσει δραματική πτώση η αξία του κρυπτονομίσματος.

Εντωμεταξύ, επικριτές αναφέρουν πως η απόφαση της Tesla να προχωρήσει σε μεγάλη επένδυση στο Bitcoin υποσκάπτει τη φιλική προς το περιβάλλον εικόνα που καλλιεργεί η εταιρία. Η αξία του νομίσματος έπιασε τα 48.000 δολάρια αυτή την εβδομάδα, μετά και την ανακοίνωση της Tesla πως είχε αγοράσει νομίσματα αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδίαζε να το κάνει δεκτό ως μορφή πληρωμής μελλοντικά.

Όπως είναι φυσικό, η ανοδική αποτίμηση του Bitcoin ενισχύει το κίνητρο όσων ασχολούνται με την εξόρυξή του να αφιερώνουν όλο και περισσότερους υπολογιστές σε αυτή τη διαδικασία.

Καθώς η αξία του νομίσματος αυξάνεται, συμπαρασσύρει την κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με το Μισέλ Ροχς, ερευνητή στο Κέντρου Εναλλακτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο οποίος συνεργάστηκε στη δημιουργία του διαδικτυακού εργαλείου από όπου προκύπτουν αυτές οι εκτιμήσεις.

"Ουσιαστικά, είναι σχεδιαστική επιλογή η κατανάλωση τόσου ηλεκτρικού ρεύματος από το Bitcoin", ανέφερε ο κύριος Ροχς σε δηλώσεις του στο BBC. "Δεν είναι κάτι που πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον, εκτός κι αν δούμε σημαντική πτώση της τιμής του Bitcoin".

Αυτό σημαίνει πως, αν το Bitcoin ήταν χώρα, θα συγκαταλλεγόταν μεταξύ των τριάντα μεγαλύτερων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Το εργαλείο που δημιούργησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ κατατάσσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του κρυπτονομίσματος πάνω από εκείνη της Αργεντινής (121 TWh), της Ολλανδίας (108,8 ΤWh) και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (113,2 TWh) ενώ σταδιακά πλησιάζει στα επίπεδα της Νορβηγίας (122,2 TWh).

Μάλιστα, η ενέργεια που καταναλώνεται για την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος θα αρκούσε για την τροφοδοσία όλων των βραστήρων στο Ηνωμένο Βασίλειο για 27 χρόνια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Ροχς.

Από την άλλη, τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κάθε χρόνο από τις διαρκώς ανοιχτές αλλά αδρανείς οικιακές συσκευές στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο θα επαρκούσε για να τροφοδοτήσει ολόκληρο το δίκτυο εξόρυξης Bitcoin για έναν ολόκληρο χρόνο.

Προκειμένου να "εξορύξουν" Bitcoin, οι υπολογιστές -συχνά φτιαγμένοι ειδικά για αυτό το σκοπό- συνδέονται με το δίκτυο του κρυπτονομίσματος. Αποστολή τους είναι η διασταύρωση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται από ανθρώπους που στέλνουν ή λαμβάνουν Bitcoin.

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την επίλυση γρίφων, που, παρότι δεν αποτελλούν απαραίτητο στοιχείο για την επιβεβαίωση των ροών του κρυπτονομίσματος, προβάλλουν εμπόδια ώστε να διασφαλίσουν πως κανείς δεν θα αλλοιώσει το παγκόσμιο αρχείο καταγραφής όλων των συναλλαγών.

Προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, οι άνθρωποι συχνά συνδέουν στο δίκτυο μεγάλο αριθμό υπολογιστών αφιερωμένων αποκλειστικά σε αυτή τη διαδικασία -ακόμη και τόσους που καταλαμβάνουν ολόκληρες αποθήκες.

Το εργαλείο που ανέπτυξαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ προσομοιώνει τη δραστηριότητα των εξορυκτών του κρυπτονομίσματος ανά την υφήλιο και θεωρεί πως οι διάφοροι υπολογιστές που ασχολούνται με τη διαδικασία λειτουργούν σε διάφορα επίπεδα αποδοτικότητας.

Χρησιμοποιώντας μια μέση τιμή για την κιλοβατώρα ανά ώρα (πέντε σεντς του δολαρίου) και τις ενεργειακές απαιτήσεις του δικτύου του Bitcoin, προκύπτει η δυνατότητα εκτίμησης της ενέργειας που καταναλώνεται ανά πάσα στιγμή.

"Το Bitcoin είναι κυριολεκτικά αντι-αποδοτικό", εξηγεί ο Ντέιβιντ Τζέραρντ, συγγραφέας του Attack of the 50 Foot Blockchain. "Επομένως, η χρησιμοποίηση περισσότερο αποδοτικών υπολογιστών δεν πρόκειται να βοηθήσει, καθώς πολύ απλά θα αναμετρώνεται με εξίσου αποδοτικούς υπολογιστές. Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση ενέργειας από το Bitcoin, και κατ' επέκταση οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα συνεχίσουν να καταγράφουν ραγδαία άνοδο. 

"Είναι πολύ άσχημο το ότι όλη αυτή η ενέργεια κυριολεκτικά χαραμίζεται σε μια λοταρία".

Εντωμεταξύ, τη Δευτέρα η τιμή του Bitcoin σημείωσε αισθητή άνοδο, από τη στιγμή που η Tesla ανακοίνωσε την επένδυσή της στο κρυπτονόμισμα.

Όμως, σύμφωνα με σχολιαστές η επένδυση αυτή δεν συνάδει με την προηγούμενη, φιλική προς το περιβάλλον, στάση της εταιρίας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων.

"Ο Ίλον Μασκ πέταξε στο καλάθι των αχρήστων μεγάλο μέρος της σημαντικής συμβολής της Tesla στην προώθηση της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας", ανέφερε ο κύριος Τζέραρντ. "Αυτό είναι πολύ αρνητικό... Δεν ξέρω πώς θα καταφέρει να διαχειριστεί το πισωγύρισμα.

"Η Tesla χρηματοδοτήθηκε με περιβαλλοντικές επιχορηγήσεις ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που προήλθε από τα χρήματα των φορολογουμένων.

"Αποφασίζει, λοιπόν, να διαθέσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο Bitcoin, το οποίο κατά κύριο μέρος εξορύσσεται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άνθρακα. Οι αρμόδιοι πρέπει να επαναξιολογήσουν την επιχορήγηση".

Ο κύριος Τζέραρντ πρότεινε την επιβολή φόρου κατανάλωσης άνθρακα στα κρυπτονομίσματα, προκειμένου να αντισταθμιστεί εν μέρει ο αρνητικός αντίκτυπος από την κατανάλωση όλης αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

 

  • Like 2
  • Thanks 1