Οι Ουκρανικές αρχές εξάρθρωσαν πρόσφατα μία σπείρα από crypto-miners που έκλεβε ρεύμα από το δημόσιο δίκτυο για να τροφοδοτήσει χιλιάδες κονσόλες PlayStation 4, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων!

Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Ουκρανίας ανακάλυψε μία δομή εξόρυξης κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούσε περισσότερες από 3.800 κονσόλες PlayStation 4. Η υπηρεσία κατάσχεσε όλες τις κονσόλες μαζί με 50 επεξεργαστές και 500 κάρτες γραφικών.

Λίγοι θα σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν το PS4 τους για crypto-mining ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα PlayStation 4 διαθέτει 8GB μνήμης GDDR5 που τρέχει στα 5,5Gbps και δίαυλο μνήμης εύρους 256-bit (για ωφέλιμο bandwidth που αγγίζει τα 176GB/s) τότε ο συνδυασμός χιλιάδων τέτοιων κονσολών δίνει στο «παιχνίδι» (του crypto-mining) άλλη.... διάσταση.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας έφτασε στα ίχνη της σπείρας όταν ανακαλύφθηκε ότι η μυστική αυτή επιχείρηση κατανάλωνε τόσο πολύ ρεύμα από το δημόσιο δίκτυο που ήταν αδύνατο να μείνει απαρατήρητο από τους αξιωματούχους της υπηρεσίας, παρόλο που οι εγκέφαλοι πίσω από την παράνομη επιχείρηση προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους με ψεύτικους μετρητές.

6cf3d8104a192be2bb2380c6e3ce466c.jpeg

Σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση, η φάρμα crypto-mining που βρισκόταν στην πόλη Βινίτσια, κοντά στο Κίεβο, έκλεβε ρεύμα αξίας $259.300 σε μηνιαία βάση. «Μία τέτοιου μεγέθους παράνομη δραστηριότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση του δικτύου αφήνοντας ανθρώπους χωρίς ρεύμα» δήλωσαν αξιωματούχοι της Ουκρανικής υπηρεσίας. Όμως η σπείρα δεν φαίνεται να έκλεβε μόνο ρεύμα, αλλά έκλεβε νερό και θέρμανση.

Για την ώρα, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πόσα χρήματα κέρδιζε η σπείρα από την επιχείρηση crypto-mining. Σε κάθε περίπτωση, και λαμβάνοντας υπόψη ότι το hardware που χρησιμοποιούσε είχε αξία ύψους τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, τα κέρδη της σπείρας πρέπει να ήταν πολλά!

  • Like 5
  • Thanks 2