Ο Τζακ Ντόρσεϊ χαρακτήρισε έμμεσα "νίκη" την απόφαση τερματισμού των αγωγών του Ράιτ.

"Συντριπτικά στοιχεία" αποδεικνύουν ότι ο Κρεγκ Ράιτ, επιστήμονας υπολογιστών, δεν είναι ο Σατόσι Νακαμότο, ο δημιουργός του bitcoin, αποφάνθηκε Βρετανός δικαστής την Πέμπτη.

Η απόφαση, που χαρακτηρίστηκε από ορισμένους παρατηρητές ως "απρόσμενη", ήρθε με την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας έξι εβδομάδων, με το δικαστή Τζέιμς Μέλορ να τερματίζει απότομα χρόνια εικασιών, λέγοντας:

"Ο Δρ. Ράιτ δεν είναι ο συντάκτης της λευκής βίβλου του Bitcoin. Ο Δρ. Ράιτ δεν είναι ο άνθρωπος που ενεργούσε με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο. Ο Δρ. Ράιτ δεν είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το σύστημα του Bitcoin. Ούτε και είναι ο Δρ. Ράιτ ο δημιουργός του λογισμικού του Bitcoin".

Ο Ράιτ δεν ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα για αυτή την καθοριστική στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Wired.  

To 2016, o Ράιτ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε το "σθένος" να αποδείξει ότι ήταν ο δημιουργός του bitcoin, λίγο καιρό αφότου ισχυρίστηκε ότι διέθετε "εξαιρετικές αποδείξεις". Καθώς ξεκινούσε ολόκληρη συζήτηση γύρω από τους ισχυρισμούς του, ο Ράιτ άρχισε να καταθέτει αγωγές, ισχυριζόμενος ότι πολλοί είχαν παραβιάσει τα πνευματικά του δικαιώματα.

Αντιδρώντας στη στάση του Ράιτ, η ΜΚΟ Crypto Open Patent Alliance (COPA) κινήθηκε νομικά σε βάρος του Ράιτ, επιδιώκοντας να τον εμποδίσει να καταθέσει νέες αγωγές οι οποίες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΜΚΟ βασίζονταν σε κατασκευασμένα στοιχεία. Η COPA κατέθεσε στοιχεία για εκατοντάδες περιπτώσεις πλαστογράφησης ή αλλοίωσης στοιχείων, σύμφωνα με την ίδια, ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου να εκδώσει διαρκή απαγόρευση που θα εμπόδιζε το Ράιτ από το να επαναλάβει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ως αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του Μέλορ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CoinDesk οι αγωγές του Ράιτ σε βάρος της Coinbase και του Τζακ Ντόρσεϊ, ιδρυτή του Twitter, επρόκειτο να τερματιστούν. Ο Τζόναθαν Χιού, δικηγόρος της COPA, δήλωσε στο CoinDesk ότι η στάση του Ράιτ θα έπρεπε να θεωρηθεί "τρομερά σοβαρή".

"Βασιζόμενος στον ανειλικρινή ισχυρισμό του ότι είναι ο Σατόσι, προέβαλε διεκδικήσεις τις οποίες ο ίδιος αποτιμούσε σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, μεταξύ άλλων σε βάρος διαφόρων ιδιωτών", ανέφερε ο Χιού.

Την Πέμπτη, ο Ντόρσεϊ ανάρτησε το γράμμα W (νίκη) στο Χ (τέως Twitter), σηματοδοτώντας τη δικαίωση του ίδιου και άλλων, ενώ παρέθετε το σκεπτικό του Μέλορ, με το οποίο απέρριπτε σαφώς τους ισχυρισμούς του Ράιτ ως ψευδείς. Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της COPA.

"Η [όλη υπόθεση] τερματίζεται σήμερα με την απόφαση του δικαστηρίου ότι ο Κρεγκ Ράιτ δεν είναι ο Σατόσι Νακαμότο", ανέφερε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

Ο λόρδος Άντονι Γκράμπινερ, δικηγόρος του Ράιτ, είχε ισχυριστεί ότι τυχόν έκδοση απαγόρευσης επανάληψης των ισχυρισμών του Ράιτ από το δικαστήριο θα παραβίαζε το δικαίωμα του πελάτη του να εκφράζεται ελεύθερα. Ο Γκράμπινερ επισήμαινε ότι "μια τέτοιου είδους απαγόρευση δεν έχει προηγούμενο στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα εμπόδιζε το Ράιτ ακόμη και από το να πάει σε ένα πάρκο και να δηλώσει ότι είναι ο Σατόσι, χωρίς να απειλείται με πρόστιμα ή φυλάκιση", σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CoinDesk. 

Η COPA, όμως, θεωρεί την απαγόρευση απαραίτητη.

"Θέλουμε να εμποδίσουμε το Δρ. Ράιτ να ισχυριστεί ξανά ότι είναι ο Σατόσι Νακαμότο και με τον τρόπο αυτό να αποφύγουμε νέες δικονομικές εκστρατείες τρομοκράτησης", δήλωσε στο Wired εκπρόσωπος της COPA.

Δεν θέλει μόνο αυτό η COPA, όμως. Η ΜΚΟ έχει ζητήσει τα έγγραφα που θεωρεί ότι έχει πλαστογραφήσει ο Ράιτ -ορισμένα από τα οποία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, φέρονται να δημιουργήθηκαν με τη χρήση του ChatGPT- να ελεγχθούν από τα ποινικά δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέλιξη που θα έφερνε το Ράιτ αντιμέτωπο με πρόστιμα ή και φυλάκιση. Στη διάρκεια της δίκης, ο Χιού υποστήριξε ότι ο Ράιτ "έχει επιχειρήσει να εξαπατήσει το δικαστήριο", ζητώντας από τη Βασιλική Εισαγγελία της Βρετανίας να εξετάσει το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης σε βάρος του Ράιτ "για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης".

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Ράιτ υποστήριξε ότι η COPA θα χρειαζόταν επιπλέον στοιχεία, προκειμένου να στηρίξει έναν τέτοιο ισχυρισμό.

Η οριστική ετυμηγορία του Μέλορ πρόκειται να εκδοθεί σε περίπου ένα μήνα, επομένως δεν είναι σαφές ακόμη αν ο Ράιτ θα υποχρεωθεί νομικά να πάψει να ισχυρίζεται ότι είναι ο δημιουργός του Bitcoin.

  • Like 4
  • Confused 1
  • Haha 3