Η Τράπεζα της Αγγλίας υποστηρίζει πως το ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να συνυπάρξει με τα συμβατικά μετρητά

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προτίθεται να παραμείνει άπραγο την ώρα που άλλες χώρες παρουσιάζουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Τη Δευτέρα η Τράπεζα της Αγγλίας και το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διερευνήσουν από κοινού "μια νέα μορφή" ψηφιακού νομίσματος για χρήστη τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη έχει ανατεθεί σε ειδική ομάδα εργασίας η αξιολόγηση των κινδύνων και των πρακτικών παραμέτρων της εισαγωγής ενός ψηφιακού νομίσματος. Προκειμένου να εξεταστούν οι πιθανές νέες χρήσεις, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα έχουν επαφές με ενδιαφερόμενα μέρη, όπως τράπεζες, εταιρίες παροχής χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας, παρόχους υποδομών για ψηφιακές πληρωμές καθώς και τεχνολογικές εταιρίες. Για την ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο απλά συγκεντρώνει στοιχεία, χωρίς να δεσμεύεται για τα περαιτέρω βήματα.

Παρότι στην ανακοίνωση τονίζεται πως ένα ενδεχόμενο ψηφιακό νόμισμα θα λειτουργούσε συμπληρωματικά προς τα χαρτονομίσματα και τις καταθέσεις και δεν θα τα υποκαθιστούσε, το εγχείρημα θα ήταν ούτως ή άλλως τιτάνιο, σε σημείο που προκύπτουν αναπόφευκτα ερωτήματα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα εν γένει. Από τη μια πλευρά, ειδικοί εκτιμούν πως το ψηφιακό νόμισμα θα επιτάχυνε τους ρυθμούς ολοκλήρωσης εγχώριων και διεθνών συναλλαγών, θα μείωνε το κόστος και θα βοηθούσε στο να συμμετάσχουν περισσότεροι άνθρωποι στις οικονομικές δραστηριότητες. Στον αντίποδα, όμως, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να υποσκάψει τη θέση των παραδοσιακών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών που συμβάλλουν στη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Η νεοσυσταθείσα ομάδα εργασίας αναλαμβάνει παράλληλα την παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, περίπου το 86% των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη εξετάζουν ενδελεχώς τα υπέρ και τα κατά των ψηφιακών νομισμάτων. Η Κίνα πρωτοστατεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες, όμως σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ελβετία, θέλοντας να διερευνήσουν τις προοπτικές των ψηφιακών νομισμάτων. Η Βρετανία, τέως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά πάσα πιθανότητα θα παρακολουθεί στενά τα προπαρασκευαστικά βήματα στα οποία προχωρά το μπλοκ των 27 ευρωπαϊκών κρατών για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ.

Οι τάσεις αυτές συνιστούν σε μεγάλο βαθμό αντίδραση στην πρόοδο που καταγράφει ο ιδιωτικός τομέας. Το 2019, το Facebook ανακοίνωσε τη δημιουργία δικού του ψηφιακού νομίσματος, το οποίο στο μεταξύ απέκτησε την ονομασία Diem. Εντωμεταξύ, όλο και περισσότερες εταιρίες υιοθετούν τα κρυπτονομίσματα, ανάμεσά τους πάροχοι υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών όπως η PayPal και η Visa, αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla.

  • Like 1