Δικαστήριο στην Αυστρία αποφάσισε πως το Facebook θα πρέπει να διαγράψει αναρτήσεις που εμπεριέχουν ρητορική μίσους, σε μία ετυμηγορία που πρόκειται να έχει διεθνείς προεκτάσεις.

Ενάγον στην υπόθεση ήταν το αυστριακό Κόμμα των Πρασίνων, καθώς η επικεφαλής του Eva Glawischnig είχε βρεθεί στο “στόχαστρο” ενός πλαστού λογαριασμού.

 

Σύμφωνα με την απόφαση, οι αναρτήσεις θα πρέπει να αποσυρθούν όχι μόνο στην Αυστρία, αλλά παγκοσμίως. Έτσι, θεωρείται σημαντική νίκη από όσους πιέζουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να λάβουν δραστικά μέτρα εναντίον του online trolling.

 

Το δικαστήριο αναφέρει πως δεν είναι αρκετό να μπλοκαρισθούν οι συγκεκριμένες αναρτήσεις στην Αυστρία, χωρίς να αφαιρεθούν και για τους χρήστες στις υπόλοιπες χώρες. Μάλιστα, όπως προσθέτει, είναι εύκολο για το Facebook να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία.
Ο Dieter Brosz, δικηγόρος των Πρασίνων, σχολιάζοντας την απόφαση σημείωσε πως το Facebook δεν μπορεί πλέον να ισχυρισθεί πως είναι απλώς διαχειριστής της πλατφόρμας. Αντίθετα, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αντιμετώπισης των αναρτήσεων που εμπεριέχουν ρητορική μίσους.

 

Link.png Site: BBC