Στον απόηχο του σκανδάλου Cambridge Analytica, το Facebook υποσχέθηκε να διερευνήσει όλες τις εφαρμογές στην πλατφόρμα του που έχουν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων χρηστών.

Η έρευνα του Facebook σε εφαρμογές και εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα, ωστόσο πρόσφατα, το Facebook ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αξιολογήσει και ερευνήσει εκατομμύρια εφαρμογές και έχει αναστείλει την λειτουργία δεκάδων χιλιάδων που προέρχονται από περίπου 400 developers.

Το Facebook προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας των συγκεκριμένων εφαρμογών επειδή διαπιστώθηκε ακατάλληλος διαμοιρασμός δεδομένων, αφού καθιστούσε τα δεδομένα προσβάσιμα και διαθέσιμα χωρίς να προστατεύεται η ταυτότητα των χρηστών ή λόγω παραβιάσεων άλλων πολιτικών του Facebook.

Σε αυτές συμπεριελήφθησαν εφαρμογές όπως το myPersonality, το app που χρησιμοποιούσε παλαιότερα η εταιρεία Cambridge Analytica κ.ά. Από τις εφαρμογές πάντως που σταμάτησαν να λειτουργούν, ήταν και πολλές που δεν ήταν ενεργές ή οι developers τους δεν ανταποκρίνονταν στα αιτήματα του Facebook για περισσότερες πληροφορίες που σχετίζονται με τη λειτουργία τους. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, και το Facebook λέει πως μαθαίνει αυτή την περίοδο πως να κατανοεί καλύτερα τα μοτίβα εξαπάτησης, κακοποίησης ή εκμετάλλευσης αλλά και πώς να αποκλείει κακόβουλους παράγοντες.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού του με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, το Facebook είναι αναγκασμένο να εποπτεύει αυστηρότερα τους developers εφαρμογών για την πλατφόρμα του. Οι developers επίσης θα απαιτείται να πιστοποιούν τη συμμόρφωση τους με τις πολιτικές του Facebook, και όσοι developers βρεθούν ότι τις παραβιάζουν θα λογοδοτήσουν.

Engadget

 

  • Sad 1