Το Facebook σχεδιάζει να προσλάβει 10.000 υπαλλήλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη του λεγόμενου metaverse.

Το metaverse είναι ένας νέος διαδικτυακός κόσμος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να παίζουν, να εργάζονται και να επικοινωνούν σε ένα εικονικό περιβάλλον, πολλές φορές με τη χρήση συσκευών εικονικής πραγματικότητας (VR headsets).

Πριν λίγο καιρό, ο CEO του Facebook, που είναι ο κύριος εμπνευστής του κόνσεπτ, είχε αναφερθεί σε αυτό που ονόμασε «metaverse» περισσότερες λεπτομέρειες για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε σε αυτόν τον σύνδεσμο. Η σχετική ανακοίνωση έγινε σε μία περίοδο που το μεγάλο κοινωνικό δίκτυο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις συνέπειες ενός νέου σκανδάλου και αντιμετωπίζει έντονες φωνές και εκκλήσεις από πολιτικούς ή τις ρυθμιστικές αρχές για να καμφθεί και να περιοριστεί η επιρροή του.

Όσον αφορά στο λεγόμενο metaverse, το Facebook σε μία ανάρτηση στο επίσημο blog της εταιρείας αναφέρει ότι το «metaverse έχει τη δυναμική να ξεκλειδώσει την πρόσβαση σε νέες δημιουργικές, κοινωνικές και οικονομικές ευκαιρίες. Και οι Ευρωπαίοι θα το διαμορφώσουν από την αρχή». Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια θα περιλαμβάνουν «ιδιαίτερα εξειδικευμένους μηχανικούς».

Σύμφωνα με την εταιρεία του Mark Zuckerberg, αυτή η επένδυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως πρόσβαση σε μία μεγάλη καταναλωτική αγορά, σε κορυφαία πανεπιστήμια και σε ταλέντα υψηλής ποιότητας. Το metaverse αποτελεί για το Facebook προτεραιότητα. Αν και στο παρελθόν η αυτοκρατορία του Facebook χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό πάνω σε εξαγορές άλλων εταιρειών, κυρίως αντιπάλων, αυτή τη φορά το «metaverse δεν θα κατασκευαστεί εν μία νυκτί από μία εταιρεία» με το Facebook να ανακοινώνει ότι θα επιδιώξει συνεργασίες. Πρόσφατα, το Facebook επένδυσε περίπου $50 εκατομμύρια προχωρώντας σε χρηματοδοτήσεις μη κερδοσκοπικών ομάδων για να βοηθήσουν στη «δημιουργία του metaverse με υπευθυνότητα» ωστόσο για να υλοποιηθεί η πραγματική ιδέα πίσω από το metaverse θα χρειαστούν ακόμα 10 με 15 χρόνια.

Ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι η τελευταία ανακοίνωση έχει μοναδικό στόχο να αποσπάσει την προσοχή από το πραγματικό πρόβλημα και να αποκαταστήσει τη φήμη της εταιρείας μετά από τα σκάνδαλα των τελευταίων μηνών, όπως αυτό που ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις της πρώην υπαλλήλου του Facebook, Frances Haugen. Μετά από μία εσωτερική έρευνα του Facebook διαπιστώθηκε ότι το Instagram, το οποίο ανήκει στο μεγάλο κοινωνικό δίκτυο, επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία των εφήβων. Το Facebook ωστόσο δεν μοιράστηκε τα ευρήματα της έρευνας όταν κατηγορήθηκε ότι η πλατφόρμα του Instagram αποτελούσε ένα «τοξικό μέρος» για πολλούς νέους. Το Facebook επίσης μετά από τις επικρίσεις αναγκάστηκε να σταματήσει, τουλάχιστον προσωρινά, την ανάπτυξη του Instagram Kids.

  • Like 1