Η υπόθεση με την κατάχρηση κεφαλαίων στο άλλοτε περίφημο FTX εξακολουθεί να προκαλεί σάλο.

Ποινή κάθειρξης 40 έως 50 ετών θα πρέπει να επιβληθεί στο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, από τη στιγμή που καταδικάστηκε για την υπεξαίρεση 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτης του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, δήλωσαν οι εισαγγελικές αρχές την Παρασκευή.

Τον περασμένο Νοέμβριο, σώμα ενόρκων έκρινε τον 32χρονο Μπάνκμαν-Φριντ ένοχο για επτά κατηγορίες εξαπάτησης και συνωμοσίας. Οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές του Μανχάταν δήλωσαν ότι "χιλιάδες απλοί άνθρωποι", συμπεριλαμβανομένων κατοίκων περιοχών που μαστίζονται από πολέμους και αστάθεια, είχαν εμπιστευτεί τις οικονομίες τους στο FTX.

"Ακόμη και τώρα ο Μπάνκμαν-Φριντ αρνείται να ομολογήσει πως αυτό που έκανε ήταν λάθος", ανέφεραν στην εισήγησή τους ενόψει της επιβολής της ποινής οι εισαγγελείς. "Η ζωή του τα τελευταία χρόνια χαρακτηριζόταν από ασύγκριτη πλεονεξία και ύβρη· φιλοδοξία και εκλογίκευση [των όσων έκανε] καθώς και ένα διαρκές φλερτ με το ρίσκο και το τζογάρισμα των χρημάτων άλλων ανθρώπων". Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 11 δισεκατομμυρίων, ώστε να καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν οι επενδυτές στο FTX αλλά και οι δανειστές της Alameda.

O Μαρκ Μακάσεϊ, δικηγόρος του Μπάνκμαν-Φριντ, εισηγήθηκε στο Λίουις Κάπλαν, το δικαστή που προεδρεύει της διαδικασίας, ότι μια ποινή φυλάκισης πεντέμισι έως εξήμισι χρόνων θα ήταν η πρέπουσα. Το σκεπτικό είναι πως οι πελάτες θα ανακτούσαν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους, καθώς και ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ δεν είχε πρόθεση να τους κλέψει. Ο Μαρκ Μπότνικ, εκπρόσωπος του Μπάνκμαν-Φριντ, δήλωσε ότι ο Μακάσεϊ θα καταθέσει έγγραφη απάντηση στο υπόμνημα των εισαγγελικών αρχών.

Ο Κάπλαν αναμένεται να ανακοινώσει την ποινή φυλάκισης που θα επιβληθεί στο Μπάνκμαν-Φριντ στις 28 Μαρτίου στα ομοσπονδιακά δικαστήρια του Μανχάταν. Ήδη ο κατηγορούμενος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να εφεσιβάλλει τόσο την καταδίκη του, όσο και την όποια ποινή φυλάκισης.

Στη διάρκεια της δίκης, τρεις πρώην στενοί συνεργάτες του Μπάνκμαν-Φριντ κατέθεσαν ότι εκείνος τους υπέδειξε να λεηλατήσουν τα κεφάλαια των πελατών του FTX, προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες που κατέγραφε η εταιρία επενδύσεων Alameda Research του ιδίου, τη στιγμή που εκείνος παρουσιαζόταν στις δημόσιες εμφανίσεις του σαν υπεύθυνος διαχειριστής, σε μια αγορά κρυπτονομισμάτων που χαρακτηριζόταν από απότομες διακυμάνσεις.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστήριξαν επίσης ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ άντλησε κεφάλαια των πελατών του, προκειμένου να αγοράσει πολυτελή ακίνητα στις Μπαχάμες, αλλά και να προχωρά σε δωρεές προς Αμερικανούς πολιτικούς που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη θέσπιση ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα.

Μέχρι στιγμής, 251 υποψήφιοι και επιτροπές στήριξης υποψηφίων έχουν επιστρέψει στο κράτος περίπου 3,3 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές που είχε πραγματοποιήσει είτε ο ίδιος ο Μπάνκμαν-Φριντ, είτε υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας του, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές. Τόσο η επιτροπή που στηρίζει την επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν, όσο και η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έχουν επιστρέψει κεφάλαια.

Ο ίδιος ο Μπάνκμαν-Φριντ είχε καταθέσει ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλα ποσά όφειλε η Alameda στο FTX λίγο πριν την κατάρρευση και των δύο εταιριών. Η δίκη του διήρκεσε ένα μήνα.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ συνελήφθη το Δεκέμβριο του 2022 στις Μπαχάμες, όπου βρισκόταν η έδρα του FTX και στη συνέχεια εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, βρίσκεται έγκλειστος στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης του Μπρούκλιν, από τη στιγμή που ο Κάπλαν αναίρεσε την εγγύηση με την οποία είχε αφεθεί προσωρινά ελεύθερος, κρίνοντας ότι πιθανότατα είχε επιχειρήσει να επηρεάσει μάρτυρες.

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1