Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond, μια σημαντική αναβάθμιση του mAigov, της πρώτης μεγάλης κλίμακας εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης του ελληνικού Δημοσίου.

Ο Ψηφιακός Βοηθός αποκτά πλέον λειτουργίες Action Bot, επιτρέποντας στους πολίτες να ολοκληρώνουν διοικητικές διαδικασίες με τη συναίνεσή τους.

Η πρώτη λειτουργία Action Bot που εισάγεται επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν και να λαμβάνουν τη Ληξιαρχική Πράξη Γάμου τους (από το 2013 και μετά) μέσω του mAigov. Στο μέλλον, ο Ψηφιακός Βοηθός θα μπορεί να εκδίδει και άλλα συχνά ζητούμενα διοικητικά έγγραφα, καθώς και προτυποποιημένες υπεύθυνες δηλώσεις.

Η διαδικασία σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι απλή και φιλική προς τον χρήστη. Οι πολίτες κατεβάζουν την εφαρμογή gov.gr στο κινητό τους, συνδέονται με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet ή Web Banking, επιλέγουν το εικονίδιο για το mAigov και ζητούν την έκδοση της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου. Αφού δώσουν τη συναίνεσή τους, ο Ψηφιακός Βοηθός τους ενημερώνει ότι το έγγραφο έχει αποθηκευτεί στην προσωπική τους Θυρίδα του Πολίτη στο gov.gr.

Το πιστοποιητικό που εκδίδεται φέρει τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr, όπως μοναδικό κωδικό αριθμό και προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και έχει ισχύ τόσο ως ηλεκτρονικό όσο και ως έντυπο έγγραφο.

Η αναβάθμιση του mAigov έχει αναπτυχθεί από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. - GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την εταιρεία UBITECH, χρησιμοποιώντας λύση Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης Αυτοματοποιημένης Διεκπεραίωσης Εργασιών.

maigovactionbot.jpg.9c7704f25bdd028dc16c91ac307d27ad.jpg

Ο Ψηφιακός Βοηθός, που απαντά σε 25 γλώσσες, έχει ήδη αποδείξει τη χρησιμότητά του, βοηθώντας τους πολίτες να εντοπίσουν εύκολα την υπηρεσία ή τη διοικητική διαδικασία που αναζητούν ανάμεσα στις χιλιάδες διαθέσιμες επιλογές στο gov.gr και το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «MITOS». Από την έναρξη λειτουργίας του, έχουν υποβληθεί σχεδόν 700.000 ερωτήματα, με τουλάχιστον ένα ερώτημα να καταγράφεται κάθε ώρα της ημέρας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η προσθήκη λειτουργιών Action Bot στο mAigov «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω απλοποίηση και αυτοματοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, διευκολύνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης. Καθώς ο Ψηφιακός Βοηθός συνεχίζει να εξελίσσεται, αναμένεται να προστεθούν ακόμη περισσότερες δυνατότητες, επιτρέποντας στους πολίτες να διεκπεραιώνουν ένα ευρύ φάσμα διοικητικών εργασιών με ευκολία και ταχύτητα».

  • Like 7
  • Haha 2