Οι επενδυτές δεν υποδέχτηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την ανακοίνωση "επιθετικών" επενδυτικών σχεδίων από τη διοίκηση του τεχνολογικού κολοσσού.

Κάθετη πτώση κατέγραψε μέσα στην εβδομάδα η μετοχή της Meta, της μητρικής εταιρίας του Facebook, καθώς τα σχέδια της εταιρίας να "επενδύσει επιθετικά" στην τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους επενδυτές.

Η μετοχή κατέγραψε πτώση που άγγιξε το 15% όταν άνοιξε ο δείκτης Nasdaq, εξανεμίζοντας 183 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρίας. Οι μαζικές πωλήσεις, που είχαν ξεκινήσει ήδη μετά το κλείσιμο της χρηματαγοράς την Τετάρτη, καταγράφονταν καθώς οι επενδυτές άφηναν κατά μέρος τα εξαιρετικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και εστίαζαν στο τεράστιο κόστος των φιλόδοξων σχεδίων της εταιρίας να καταστεί βασικός παράγοντας στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Meta ανταγωνίζεται κολοσσούς όπως η Microsoft και η Google, επιχειρώντας να ξεκλειδώσει τις τεράστιες προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης. Παρότι τα οφέλη θα μπορούσαν να αποδειχτούν τεράστια, τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας κατέδειξαν ότι η δημιουργία των κορυφαίων εργαλείων είναι μια εξόχως δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία.

H εταιρία, στην οποία ανήκουν επίσης τα WhatsApp και Instagram, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα κέρδη της για το πρώτο τρίμνηνο υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα έσοδα κατέγραφαν αύξηση της τάξης του 27%. Όμως, μια αύξηση της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προβλεπόμενες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη -και το πιθανό ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων κατά τα επόμενα χρόνια- προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές.

Η Meta ανακοίνωσε ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες επρόκειτο να κινηθούν στο εύρος των 35 έως 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων -προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για 30 έως 37 δισεκατομμύρια- καθώς η εταιρία εξακολουθεί να ενισχύει τις επενδύσεις σε υποδομές στήριξης μοντέλων και υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης.

Σε επικοινωνία που είχε με επενδυτές, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, επικέντρωσε τα περισσότερα σχόλιά του στην τεχνητή νοημοσύνη. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στόχος της Meta είναι να καταστεί "ηγέτιδα διεθνώς στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης" και ότι "σκόπιμο είναι να επενδύσει σημαντικά περισσότερο στα επόμενα χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει ακόμη πιο προηγμένα μοντέλα".

Η Meta θα χρειαζόταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητικού ηγέτη της, "ουσιαστικές επενδύσεις πριν μπορέσουμε να έχουμε έσοδα από ορισμένα από αυτά τα νέα προϊόντα...Το θετικό είναι πως, από τη στιγμή που οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που θα παρέχουμε θα φτάσουν εκεί που πρέπει, έχουμε ισχυρό παρελθόν αποτελεσματικής αξιοποίησής τους", συμπλήρωσε.

Οι χαμηλότερες του αναμενομένου προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο ενδεχομένως να επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα. Η Meta κάνει λόγο για έσοδα της τάξης των 36,5 έως 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών κινούνταν στα 38,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναλυτές της JP Morgan στην Πέμπτη περιόρισαν την πρόβλεψη για το πού θα κυμαίνεται η τιμή της μετοχής το Δεκέμβριο του 2024, από τα 580 στα 480 δολάρια.

 

  • Like 1
  • Haha 1