To νέο νομοσχέδιο, που προωθήθηκε προς διαβούλευση στη Γερουσία, επαναφέρει το ζήτημα του πλαισίου λειτουργίας της δημοφιλούς πλατφόρμας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 360 υπέρ και 58 κατά, ενέκρινε νέο νομοσχέδιο το οποίο, εφόσον καταστεί νόμος του κράτους, υποχρεώνει τη ByteDance, ιδιοκτήτρια του TikTok, να προχωρήσει στην πώληση της πλατφόρμας ή να έρθει αντιμέτωπη με την πλήρη απαγόρευσή της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι προσπάθειες απαγόρευσης του TikTok ξεκίνησαν επί κυβερνήσεως Τραμπ, όμως το όλο ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες. Αντίστοιχο νομοσχέδιο είχε υπερψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων το Μάρτιο, όμως τότε η Γερουσία δεν έδειξε διάθεση να το επικυρώσει. Η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου επεκτείνει το περιθώριο που θα είχε η ByteDance προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση του TikTok στους εννέα μήνες (έναντι έξι που προέβλεπε το προηγούμενο νομοσχέδιο), ενώ παράλληλα προσφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να δώσει άπαξ μια παράταση 90 ημερών.

Από ό,τι φαίνεται, η συγκεκριμένη αλλαγή ικανοποίησε ορισμένους γερουσιαστές που εμφανίζονταν έως τώρα προβληματισμένοι με την όλη κατάσταση. Η επικεφαλής της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας, Μαρία Κάντγουελ (εκπρόσωπος της πολιτείας της Ουάσιγκτον, εκλεγμένη με τους Δημοκρατικούς), σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους ανέφερε ότι εκείνη πρότεινε τη δυνατότητα παράτασης, καθώς εκτιμά πως έτσι αυξάνονται σημαντικά η πιθανότητες απεμπλοκής της ByteDance από την ιδιοκτησία της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο εξασφάλισε ισχυρή υποστήριξη τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς, που διατηρούν πλειοψηφία στη βουλή, όσο και τους Δημοκρατικούς. Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο νομοθετικών μέτρων, που περιλαμβάνουν την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, με τη σύνδεση των δύο θεμάτων πιθανότατα να αποφασίστηκε προκειμένου ο πρόεδρος της βουλής, Μάικ Τζόνσον (εκπρόσωπος της Λουιζιάνα, εκλεγμένος με τους Ρεπουμπλικανούς) να κατορθώσει να εξασφαλίζει μεγαλύτερη στήριξη από τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του.

H Γερουσία αναμένεται να διαβουλευτεί επί του νομοσχεδίου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ήδη δηλώσει πως υποστηρίζει το νομοσχέδιο και σκοπεύει να το υπογράψει. Εφόσον συμβεί αυτό, το TikTok αναμένεται να προσφύγει στα δικαστήρια για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημερώνει το τελευταίο διάστημα βουλευτές και γερουσιαστές σχετικά με μια σειρά θεμάτων που εκτιμά πως καθιστούν την εφαρμογή απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας -τόσο ως πηγή δεδομένων Αμερικανών χρηστών που θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης, όσο και ως δίαυλο ώστε η κυβέρνηση της Κίνας να προωθεί προπαγανδιστικό υλικό στους Αμερικανούς. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ ΜακΚόλ, σε δηλώσεις του περιέγραψε την εφαρμογή σαν "κατασκοπευτικό αερόστατο στα κινητά των Αμερικανών" που χρησιμοποιείται για την "παρακολούθηση και εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων".

Όταν κατέστη σαφές ότι νέο νομοσχέδιο που αφορούσε το TikTok επρόκειτο να κατατεθεί προς ψήφιση, νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, η εταιρία με δήλωσή της υποστήριξε ότι η βουλή "χρησιμοποιεί για κάλυψη την παροχή σημαντικής εξωτερικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να περάσει ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης [του TikTok] που θα καταπατούσε τα δικαιώματα 170 εκατομμυρίων Αμερικανών στην ελευθερία λόγου, θα κατέστρεφε 7 εκατομμύρια επιχειρήσεις και θα διέλυε μια πλατφόρμα".

Ομάδες προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, όπως το Ίδρυμα Ηλεκτρονικών Συνόρων και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχουν αντιταχθεί κατά το παρελθόν στις προσπάθειες απαγόρευσης της εφαρμογής. 

  • Like 1
  • Confused 1
  • Haha 8