Εάν χρησιμοποιείτε τον Chrome browser στα Windows 10 ή 11 και ξαφνικά ανακαλύψατε ότι αντί αυτού εκτελείτε το Microsoft Edge, δεν είστε οι μόνοι.

Ο Tom Warren του The Verge αναφέρει ότι ο ίδιος και πολλοί άλλοι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα φόρουμ υποστήριξης της Microsoft διαπίστωσαν ξαφνικά ότι οι περιηγήσεις τους στο Chrome αναπαράγονται μυστηριωδώς στον Edge.

Χωρίς επίσημο σχόλιο από τη Microsoft, ο Warren υποθέτει ότι το "copy paste" των ανοιχτών tabs που είχε στον Chrome στον Edge χωρίς να δώσει κάποια σχετική συγκατάθεση, συνέβη εξαιτίας ενός bug ή ενός ακούσιου κλικ σε ένα παράθυρο διαλόγου που ενεργοποιεί μια λειτουργία στον Edge που προορίζεται να διευκολύνει την (σκόπιμη) εναλλαγή browsers. Η ρύθμιση (στην οποία μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση πληκτρολογώντας edge://settings/profiles/importBrowsingData στo URL του browser), δίνει τη δυνατότητα για την εισαγωγή δεδομένων πρόσφατης περιήγησης από το Chrome browser κάθε φορά που ο χρήστης ανοίγει τον Edge. Αντιθέτως, η ίδια ρύθμιση προσφέρει εισαγωγή δεδομένων μόνο για μια φορά στην περίπτωση του Firefox browser χωρίς να ανανεώνει τα δεδομένα σε κάθε άνοιγμα του Edge browser.

image.png.3f3e8c73bf75439303dd9a95188e9455.png

Υποθέτοντας ότι πρόκειται για bug, το ζήτημα εισαγωγής δεδομένων είναι δύσκολο να διαχωριστεί από ορισμένες από τις επίσημες τακτικές της Microsoft στην προσπάθειά της τα τελευταία χρόνια να προωθήσει τον Edge browser. Η εταιρεία έχει επίσης χρησιμοποιήσει ειδοποιήσεις συστήματος, ειδικά pop-up μηνύματα ειδικά για τον Edge και μηνύματα πλήρους οθόνης μετά την ενημέρωση σχετικά με τις "συνιστώμενες ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης" για να ωθήσει τους χρήστες των Windows στην εκτέλεση του Edge και τη χρήση του Bing ως προκαθορισμένη μηχανή αναζήτησης. 

Ο Edge βασίζεται στο Chromium, το ίδιο browser engine με τον Chrome και οι περισσότεροι χρήστες πιθανώς δεν θα παρατηρήσουν μεγάλη διαφορά στον τρόπο απόδοσης των περισσότερων ιστοσελίδων σε οποιοδήποτε από τα δύο προγράμματα περιήγησης. Όμως ο Edge επικεντρώνεται στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Microsoft, ξεκινώντας από έναν λογαριασμό Microsoft, προσφέροντας μεταξύ άλλων  κωδικούς κουπονιών και προωθώντας τη σουίτα εφαρμογών Microsoft 365 και τα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το Designer και το Copilot chatbot.

Η Microsoft έχει γίνει πιο επιθετική όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο προωθεί τα πάντα, από την είσοδο στο λογαριασμό Microsoft μέχρι τις συνδρομές Microsoft 365 και Game Pass τα τελευταία χρόνια, κάτι που έχει κάνει μια "καθαρή" εγκατάσταση των Windows να μοιάζει λιγότερο καθαρή από ό,τι παλαιότερα. Tο τελευταίο συμβάν με την εισαγωγή δεδομένων στον Edge από τον Chrome δεν είναι άμεσα προφανές αν πρόκειται για bug ή για κάτι που η Microsoft έκανε σκόπιμα, ενώ για την ώρα δεν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση από την εταιρεία.
 

  • Like 1
  • Confused 1