Η Microsoft Corp. ανακοίνωσε ότι θα υπερασπιστεί όσους προμηθευτούν προϊόντα της εταιρείας που είναι αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης της, από αγωγές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Πρόκειται για μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι πελάτες σχετικά με τη χρήση των "Copilots" της τεχνητής νοημοσύνης της για τη δημιουργία περιεχομένου με βάση υπάρχουσα εργασία.

Το ”Microsoft Copilot Copyright Commitment” για τα πνευματικά δικαιώματα θα προστατεύει τους πελάτες εφόσον έχουν χρησιμοποιήσει τις προστατευτικές μπάρες και τα φίλτρα περιεχομένου που είναι ενσωματωμένα στα προϊόντα. Ο Hossein Nowbar, Γενικός Σύμβουλος, Εταιρικές Νομικές Υποθέσεις και Εταιρικός Γραμματέας της Microsoft, δήλωσε σε ανάρτηση στο blog ότι η Microsoft δεσμεύτηκε επίσης να καταβάλει σχετικά πρόστιμα ή διακανονισμούς και έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα Copilots της σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα.

Ο Nowbar δήλωσε ότι η Microsoft προστατεύει τους πελάτες της όταν χρησιμοποιούν τα προϊόντα της. Η εταιρεία χρεώνει τους εμπορικούς πελάτες για τα Copilots της και αν η χρήση τους δημιουργεί νομικά ζητήματα, η Microsoft θα πρέπει να το κάνει δικό της πρόβλημα και όχι πρόβλημα των πελατών.

image.png.8d4edc354a8af92488b373425ff401a2.png

Οι εφαρμογές δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν υπάρχον περιεχόμενο, όπως τέχνη, άρθρα και κώδικα προγραμματισμού, για να δημιουργήσουν νέο περιεχόμενο που μπορεί να απλοποιήσει ή να αυτοματοποιήσει μια σειρά από εργασίες. Η Microsoft ενσωματώνει αυτή την τεχνολογία, που αναπτύχθηκε με τον συνεργάτη της -την OpenAI-  σε πολλά από τα κορυφαία προϊόντα της, όπως το Microsoft 365 και τα Windows 11. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει τους χρήστες των προϊόντων αυτών σε νομικό κίνδυνο.

Καλλιτέχνες, συγγραφείς και προγραμματιστές καταθέτουν ήδη αγωγές ή προβάλλουν αντιρρήσεις σχετικά με τη χρήση των δημιουργιών τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Σε μια καταγγελία, ο δικηγόρος και προγραμματιστής υπολογιστών Matthew Butterick κατηγόρησε το GitHub (που ανήκει στη Microsoft) ότι παραβιάζει τις άδειες ανάπτυξης λογισμικού ανοικτού κώδικα. Μια ομάδα ανώνυμων χρηστών έχει επίσης καταθέσει αγωγή κατά της OpenAI και της Microsoft, υποστηρίζοντας ότι κλέβουν "τεράστιες ποσότητες" προσωπικών πληροφοριών για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε “ένα απερίσκεπτο κυνήγι κερδών”.

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη θεμιτή χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Το δόγμα της θεμιτής χρήσης περιπλέκεται περαιτέρω από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο Μάιο υπέρ μιας φωτογράφου που κατηγόρησε τους διαχειριστές της περιουσίας του Andy Warhol, ότι χρησιμοποίησαν αθέμιτα το έργο της για τη δημιουργία 16 εικόνων του εκλιπόντος μουσικού Prince.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Microsoft αναπτύσσει μια νομική ασπίδα για να κρατήσει τους πελάτες στις τάξεις της. Στη δεκαετία του 2000, η εταιρεία προσέφερε αποζημίωση σε συνεργάτες και αργότερα σε πελάτες που χρησιμοποιούσαν ή μεταπωλούσαν το λογισμικό της. Το 2017, η Microsoft προσφέρθηκε να προστατεύσει τους πελάτες των προϊόντων του Azure cloud από νομικές αξιώσεις.

Επίσης τον Ιούνιο, η Microsoft ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει τους πελάτες να διασφαλίσουν ότι τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν στις πλατφόρμες της εταιρείας πληρούν τους παγκόσμιους νόμους και κανονισμούς. Νωρίτερα φέτος, η Adobe Inc. προσέφερε επίσης στους συνδρομητές των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης της νομική προστασία από παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

  • Like 1