Την ίδια ώρα η Microsoft ετοιμάζει νέο mobile store μέσω του Xbox

Οι κινήσεις που σχεδιάζει η Apple προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προκαλέσει ήδη αρνητικά σχόλια από τον Τιμ Σουίνι, διευθύνοντα σύμβουλο της Epic καθώς και στελέχη του Spotify. Την ανησυχία της εκφράζει με τη σειρά της και η Microsoft, χαρακτηρίζοντας τις αλλαγές στο App Store για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως "βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση".

H Apple έχει προτείνει την επιβολή ενός νέου τέλους για όσες εφαρμογές επιθυμούν να λειτουργούν ψηφιακών καταστημάτων εκτός αυτού που παρέχει η ίδια η εταιρία. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι δημιουργοί των εφαρμογών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τρίτων θα καλούνται να καταβάλουν πενήντα λεπτά του ευρώ για κάθε ετήσια εγκατάσταση της εφαρμογής, μετά τη συμπλήρωση ενός εκατομμυρίου downloads. Επιπλέον, η Apple θα εισπράττει προμήθεια της τάξης του 17% από τους δημιουργούς των εφαρμογών που επιλέγουν να χρησιμοποιούν μηχανισμούς πληρωμών που δεν έχει αναπτύξει η εταιρία.

"Η νέα πολιτική της Apple συνιστά βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση", αναφέρει σε ανάρτησή της στο X η Σάρα Μποντ, πρόεδρος του τομέα Xbox στη Microsoft. "Ελπίζουμε ότι [οι άνθρωποι της εταιρίας] θα αφουγκραστούν τα σχόλια γύρω από το προτεινόμενο σχέδιό τους και θα κινηθούν προς ένα περισσότερο συμμετοχικό μέλλον για όλους".

Η Μποντ είναι πλέον αρμόδια για την εποπτεία του συνόλου της πλατφόρμας Xbox και του ανάλογου υλικού εξοπλισμού, σε μια περίοδο κατά την οποία η Microsoft φιλοδοξεί να παρουσιάσει το δικό της mobile store για το Xbox. Η εταιρία εργάζεται διακριτικά εδώ και αρκετό διάστημα πάνω στη δημιουργία αυτής της υπηρεσίας και ενδέχεται να την παρουσιάσει ακόμη και μέσα στο τρέχον έτος. Το Xbox mobile store είναι σχεδιασμένο να προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή στις αντίστοιχες υπηρεσίες που παρέχονται από την Apple και τη Google, εταιρίες με κυρίαρχη θέση στο χώρο, και αναμένεται να στηριχτεί σε περιεχόμενο που θα προέρχεται από την Activision Blizzard, όπως για παράδειγμα το Call of Duty: Mobile και το Candy Crush Saga, δύο εξαιρετικά δημοφιλείς τίτλους που έχουν κυκλοφορήσει από την Activision και την King, αντίστοιχα.

 Ο Φιλ Σπένσερ, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Gaming, είχε σχολιάσει ήδη από πέρυσι τις προοπτικές μιας τέτοιας υπηρεσίας, χαρακτηρίζοντας τη σχετική νομοθεσία περί Ψηφιακών Αγορών της Ε.Ε. ως μία "τεράστια ευκαιρία" για τη Microsoft.

Ο Τιμ Σουίνι, διευθύνων σύμβουλος της Epic, υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός στα σχόλιά του για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο App Store, χαρακτηρίζοντάς τες "σκουπίδια",  ότι "το σχέδιο της Apple προκειμένου να παρακάμψει τη νέα νομοθεσία της Ε.Ε. περί Ψηφιακών Αγορών συνιστά μία ακόμη περίπτωση  Δόλιας Συμμόρφωσης". Υπενθυμίζεται ότι ο Σουίνι έδωσε πολύμηνη νομική μάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες, απέναντι στις πολιτικές και τις διαδικασίες επεξεργασίας πληρωμών που εφάρμοζε στο εκεί App Store η Apple.

Την ίδια ώρα, το Spotify κατηγόρησε την Apple για "εκβιασμό", με την επιβολή του νέου τέλους στο App Store, ζητώντας την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωση πως σκοπεύει να εκδώσει απάντηση στις αλλαγές της Apple όταν αυτές θα τεθούν επίσημα σε εφαρμογή το Μάρτιο, ενώ υπόσχεται πως θα αναλάβει "δυναμική δράση" εφόσον "οι προτεινόμενες λύσεις δεν αποδειχτούν επαρκείς".

Η αντίδραση της Microsoft στις πρόσφατες αλλαγές της Apple θα μπορούσε επίσης να αποτελεί δυσοίωνη εξέλιξη για μια ενδεχόμενη εφαρμογή του Xbox Cloud Gaming για το iOS. Η Apple άνοιξε το App Store σε υπηρεσίες cloud gaming την περασμένη εβδομάδα, παράλληλα με την ανακοίνωση των νέων πολιτικών της για τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Οι developers έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν μία ενιαία εφαρμογή μέσω της οποίας θα μπορούν να διαθέτουν σε μορφή stream το σύνολο του καταλόγου τους", ανέφερε η Apple σε ανάρτηση στο επίσημο ιστολόγιό της.

Τόσο η Nvidia, όσο και η Microsoft, αλλά και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών cloud gaming δεν έχουν αντιδράσει στην εξέλιξη αυτή. Το μέλλον θα δείξει κατά πόσο οι προτεινόμενες αλλαγές από την Apple αρκούν ώστε να πείσουν αυτές τις εταιρίες να παρουσιάσουν εφαρμογές που τρέχουν στο iOS για τις δικές τους υπηρεσίες.

  • Sad 1