Πάνω από ένα χρόνο μετά τον τερματισμό της προηγούμενης προσπάθειάς του να εκσυγχρονίσει τις υποδομές πληροφορικής του, το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών (DOD) τελικώς επίλεξε τις Amazon, Google, Microsoft και Oracle ως τους νέους παρόχους υπηρεσιών cloud.

Τελικώς, το Πεντάγωνο προχώρησε στην υπογραφή ξεχωριστών συμβάσεων με τις παραπάνω εταιρείες για το έργο Joint Warfighting Cloud Capability (JWCC) και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, θα έχουν κοινό/ συνολικό ανώτατο όριο προϋπολογισμού, το οποίο δεν θα ξεπερνά τα $9 δισεκατομμύρια. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία διαδέχεται το ακυρωθέν πρόγραμμα Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) του Υπουργείου Άμυνας που υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των τμημάτων του με την αξιοποίηση ενός μόνου παρόχου υπηρεσιών cloud.

Αν θυμάστε, η Microsoft ήταν εκείνη που κέρδισε τελικά το μεγάλο συμβόλαιο JEDI των $10 δισεκατομμυρίων το 2019 όμως λίγο καιρό μετά η Amazon προχώρησε σε προσφυγή αμφισβητώντας τη νίκη της Microsoft, ισχυριζόμενη ότι η διαδικασία αξιολόγησης χαρακτηρίστηκε από «ελλείψεις, λάθη και αναμφισβήτητη μεροληψία». Η Amazon υποστήριξε επίσης ότι η τότε απόφαση του Πενταγώνου βασιζόταν σε «κατάφωρα λάθη» και ήταν «αποτέλεσμα πίεσης από τον πρόεδρο Donald J. Trump».

Η εταιρεία κατηγόρησε τον πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι εξαπέλυσε «επαναλαμβανόμενες δημόσιες και παρασκηνιακές επιθέσεις» εναντίον της σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Πεντάγωνο από το να δώσει το συμβόλαιο JEDI στον Jeff Bezos, έναν υποτίθεται «πολιτικό εχθρό του». Αν και το γραφείο γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου δεν είχε βρει στοιχεία ότι ο Donald J. Trump είχε λειτουργήσει παρεμβατικά στη διαδικασία επιλογής, εντούτοις επισήμανε ότι αρκετοί αξιωματούχοι από τον Λευκό Οίκο δεν συνεργάστηκαν στην έρευνά του. Τελικά, το Πεντάγωνο, από το να απαντήσει στην δικαστική πρόκληση της Amazon, επέλεξε να ακυρώσει το έργο JEDI επειδή «δεν κάλυπτε πλέον τις ανάγκες του».

Τώρα, στο πλαίσιο του JWCC, το Πεντάγωνο θα συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους προμηθευτές για να επεκτείνει τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες cloud του. Οι συμβάσεις με τις εταιρείες Amazon, Microsoft, Google και Oracle θα ισχύσουν μέχρι το 2028 και θα παρέχουν στο Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών πρόσβαση σε κεντρική διαχείριση και σε κατανεμημένο έλεγχο απολαμβάνοντας επιπλέον τα οφέλη της παγκόσμιας προσβασιμότητας, των προηγμένων αναλύσεων δεδομένων και της ενισχυμένης ασφάλεια, μεταξύ άλλων.