Στο συνέδριο προγραμματιστών Build τον περασμένο Μάιο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι εργάζονταν πάνω στην ανάπτυξη μιας web έκδοσης του Visual Studio IDE με την ονομασία Visual Studio Online.

Μετά από μια κλειστή περίοδο δοκιμών, η εταιρεία την κάνει διαθέσιμη για όλους τους ενδιαφερόμενους προγραμματιστές, μια ανακοίνωση που έγινε στα πλαίσια του συνεδρίου Ignite. Με το Visual Studio Online οι προγραμματιστές έχουν στη διάθεσή τους ένα πλήρως παραμετροποιήσημο περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών για τα αποθετήριά τους (repositories) ενώ με τη χρήση του web editor μπορούν να προχωρήσουν σε αλλαγές στον κώδικα.

Όπως αναφέρει η Microsoft, το Visual Studio Online «συνδυάζει ένα περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών στο cloud καθώς και έναν web editor, που είναι διαθέσιμο από παντού, προκειμένου να βοηθήσει τους προγραμματιστές να είναι πιο παραγωγικοί από ποτέ». Προσθέτει ακόμα ότι «όσο η ανάπτυξη εφαρμογών γίνεται πιο συνεργατική και διάφορες εργασίες που έχουν άμεση σχέση με open source έργα (πχ. pull requests) γίνονται πιο διαδεδομένες, οι προγραμματιστές θα πρέπει να είναι σε θέση να αλλάζουν γρήγορα codebases χωρίς αυτό να επηρεάζει την παραγωγικότητά τους».

Στην τρέχουσα μορφή της, η υπηρεσία συνεργάζεται σε μεγάλο βαθμό με το GitHub το οποίο εξαγόρασε πέρσι η Microsoft, όμως η εταιρεία αναφέρει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να συνδέσουν τα δικά τους virtual machines σε περιβάλλοντα που βασίζονται στο Visual Studio. Επιπλέον μπορούν να δημιουργήσουν τα περιβάλλοντα αυτά απευθείας μέσα από το Visual Studio Code, που έχει συναντήσει σημαντική επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Με το Visual Studio Code,  οι προγραμματιστές έχουν στη διάθεσή τους έναν code editor ο οποίος εκτός από τα Windows, τρέχει εγγενώς στο macOS και το Linux, υποστηρίζοντας τις κλασσικές δυνατότητες που συναντάμε σε αντίστοιχες εφαρμογές όπως debugging, syntax highlitiing, snippets, intellisense και GIT.

Τα cloud περιβάλλοντα όπως και η υποστήριξη επεκτάσεων για το Visual Studio Code είναι από σήμερα διαθέσιμα σε beta μορφή.

TechCrunch

  • Like 6