Το Firefox Suggest εμφανίζει διαφημίσεις από τους συνεργάτες της Mozilla στη γραμμή διευθύνσεων του Firefox

Μετά τη προσθήκη προτεινόμενων αποτελεσμάτων στα αποτελέσματα αναζήτησης του browser, τώρα διαφημίσεις εμφανίζονται και στη γραμμή διευθύνσεων του Firefox, για την ώρα στους χρήστες της Β. Αμερικής.

Σύμφωνα με τη Mozilla, αυτή η λειτουργία προστέθηκε πρώτη φορά με τον Firefox 92 τον Σεπτέμβριο, με στόχο να αποφέρει έσοδα για την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση. Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες μέσω μιας σελίδας υποστήριξης, λέγοντας:

"Ξεκινώντας με τον Firefox 92, θα λαμβάνεται νέες σχετικές προτάσεις από τους συνεργάτες μας βάση της αναζήτησής σας. Δε θα συλλέγονται, αποθηκεύονται ή μοιράζονται νέα δεδομένα για να γίνουν οι συγκεκριμένες προτάσεις."

Αν οι προτάσεις ενεργοποιηθούν, το Firefox Suggest θα εμφανίζει συνδέσμους από τους συνεργάτες της Mozilla απευθείας κάτω από τα αποτελέσματα στη γραμμή διεύθυνσης. Παρόλο που μπορεί να είναι βολικά για χρήστες και βοηθάει τη Mozilla στην ανάπτυξη, τεχνικά παραμένουν διαφημίσεις.

dPQyGJuN3866wstvmQbsqP-1024-80.j.jpg.56172e113dffeebc5e18f79d102589ef.jpg

Μετά την ενημέρωση στη τελευταία έκδοση του Firefox, ο browser θα εμφανίσει ένα pop-up μήνυμα, ζητώντας τον χρήστη αν επιθυμεί να ενεργοποιήσει τις προτάσεις (contextual suggestions) ή να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις του. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος ενεργοποιήσει τη λειτουργία κατά λάθος, μπορεί να το απενεργοποιήσει.

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να ανοίξετε το hamburger μενού πάνω δεξιά και να επιλέξετε τις Ρυθμίσεις, μετά Απόρρητο και ασφάλεια και αν βρείτε τη Γραμμή διεύθυνσης. Από εκεί θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τις σχετικές επιλογές.

Η Mozilla έχει ξεχωρίσει τον Firefox από τους Google Chrome και Microsoft Edge, προωθώντας τον ως μια εναλλακτική λύση με μεγαλύτερη ιδιωτικότητα. Η συγκεκριμένη κίνηση όμως με τις προτάσεις στη γραμμή διευθύνσεων που χρησιμοποιεί τη τοποθεσία των χρηστών της μπορεί να απογοητεύσει αρκετούς χρήστες. Μένει να δούμε πως θα χειριστεί η Mozilla το συγκεκριμένο ζήτημα στο μέλλον κι αν θα αλλάξει η στάση της.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Sad 1