Η προσπάθεια της Apple να φέρει στο λειτουργικό της σύστημα αρκετά στοιχεία του iOS συνεχίζεται με την έκδοση του OS X 10.8 Mountain Lion που αναμένεται το καλοκαίρι.

 

Για αρχή, το iCloud ανεβαίνει επίπεδο και πλέον θα συγχρονίζει αυτόματα όλα τα email, ημερολόγια, επαφές και έγγραφα που διατηρείτε είτε στον Mac υπολογιστή σας είτε σε οποιαδήποτε iOS συσκευή.

To Messages είναι ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες προσθήκες αφού στην ουσία αντικαθιστά το iChat και δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας με τις iOS συσκευές μέσω του iMessage μέσω μηνυμάτων. Τα μηνύματα μπορούν να περιλαμβάνουν όχι μόνο κείμενο αλλά και φωτογραφίες, βίντεο, επαφές, ακόμα και έγγραφα.

 

Ο αποστολέας τους ενημερώνεται όπως και στο iMessage για το αν παραδόθηκε το μήνυμα του και αν το διάβασε ο παραλήπτης. Οι κάτοχοι του OS X Lion μπορούν να κατεβάσουν σύντομα μια δοκιμαστική έκδοση του Messages από τον συγκεκριμένο σύνδεσμο.

 

Δύο ακόμα εφαρμογές του iOS που έρχονται στο OS X Mountain Lion είναι το Reminders (Υπομνήσεις) και το Notes (Σημειώσεις) τα οποία όπως θα περιμένατε μοιράζονται τον ίδιο σχεδιασμό ενώ συγχρονίζουν τα δεδομένα με αυτά που διατηρείτε είτε στο iPhone/iPod Touch είτε στο iPad.

 

Από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ου νέου OS X είναι το Notification Center η αλλιώς το κέντρο ειδοποιήσεων που αναλαμβάνει να σας ενημερώσει από ένα μέρος για οποιαδήποτε εξέλιξη σας αφορά. Όπως και στο iPhone/iPad, το Notification Center σας ενημερώνει για διάφορα σενάρια όπως για νέο email, σημείωση στο ημερολόγιο σας αλλά στο Mac επεκτείνεται για να περιλαμβάνει ενημερώσεις για εφαρμογές και υπομνήσεις.

 

Η Apple ενσωματώνει 2 τρόπους εμφάνισης του κέντρου ειδοποιήσεων είτε με το να καταλαμβάνει μια κάθετη στήλη στο δεξί μέρος του desktop είτε με το να βγαίνουν popup banners στο άνω δεξί μέρος αναγράφοντας τη συγκεκριμένη ειδοποίηση.

 

Όπως και στο iOS 5.0, έτσι και στο OS X 10.8 το Twitter κάνει δυναμική εμφάνιση ως εγγενής δυνατότητα της πλατφόρμας. Η δυνατότητα διαμοιρασμού περιεχομένου μέσα από τον υπολογιστή σας στον λογαριασμό που διατηρείτε στο Twitter γίνεται εύκολα με διάφορα shortcuts που βρίσκονται ενσωματωμένα σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε Tweet μια φωτογραφία από το iPhoto, Photo Booth αλλά και μια ιστοσελίδα που έχετε ανοιχτή στο Safari browser.

 

Το Game Center, το κοινωνικό δίκτυο για Gamers που έχει δημιουργήσει η Apple έρχεται στο OS X δίνοντας τη δυνατότητα για multiplayer παιχνίδια μεταξύ χρηστών iPhone/iPad/iPod Touch, με χρήστες Mac !! Παράλληλα όλοι οι πίνακες επιδόσεων είναι διαθέσιμοι ενώ η εύρεση νέων παιχνιδιών ανάλογα με τα γούστα των φίλων σας γίνεται πιο εύκολη.

 

Τέλος το OS X Mountain Lion 10.8 θα περιέχει υποστήριξη Air Play Mirroring με συμβατές συσκευές όπως το Apple TV για ασύρματη μετάδοση περιεχομένου όπως βίντεο, φωτογραφίες και ιστοσελίδες από το Mac σε μια τηλεόραση

 

Περισσότερα χαρακτηριστικά και ένα βίντεο παρουσίασης των νέων χαρακτηριστικών, μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Apple.

 

 

Link.png Site: OS X Mountain Lion 10.8

File.png Download: Messages beta