Μια μεγάλη προσθήκη για το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft που μένει να δούμε αν θα αποδειχθεί σημαντική για τους χρήστες.

Χωρίς αμφιβολία, μία από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις που ξεχώρισαν χθες κατά τα αποκαλυπτήρια των νέων Windows 11, είναι η δυνατότητα εκτέλεσης Android εφαρμογών, μία πιθανότητα που κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο φημών. Το αμέσως επόμενο διάστημα της ανακοίνωσης, νέες πληροφορίες για το τι αυτό σημαίνει για τον τελικό χρήστη και πως θα δουλεύει, κάνουν την εμφάνισή τους. 

Αρχικά, η Microsoft αναφέρει ότι η βιβλιοθήκη των android εφαρμογών και παιχνιδιών θα παρέχεται από το Appstore της Amazon κάτι που σημαίνει ότι ο χρήστης θα πρέπει να δημιουργήσει (αν δεν διαθέτει ήδη) λογαριασμό Amazon. Οι εφαρμογές θα εμφανίζονται κανονικά και μέσω του νέου Microsoft Store με την εταιρεία να συνεργάζεται με την Intel για να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Intel Bridge προκειμένου οι Android εφαρμογές να τρέχουν στο νέο λειτουργικό. Διευκρινίζεται ότι όλες οι android εφαρμογές και τα παιχνίδια που θα κατεβάζει ο χρήστης στα Windows 11 θα μπορούν να «καρφιτσωθούν» (pinned) στη γραμμή εργασιών (taskbar) ή να συνυπάρξουν στην επιφάνεια εργασίας μαζί με τις άλλες παραδοσιακές εφαρμογές των Windows.

windows-11-android-apps-3.jpg.a646be91e37af394cb8b6c7a59c40bbb.jpg

Η παρουσία Android εφαρμογών στα Windows 11 μπορεί να θεωρηθεί απάντηση στην κίνηση της Apple να φέρει τις iOS εφαρμογές στο macOS και σε όσα συστήματα διαθέτουν δικά της τσιπ, αρχής γενομένης με το M1. Παρόλο που υπάρχουν ήδη web εκδόσεις αρκετών εφαρμογών διαθέσιμες μέσω του browser, ορισμένες εφαρμογές όπως το Snapchat και η πλειονότητα εφαρμογών οικιακού αυτοματισμού δεν είναι διαθέσιμες.

Παράλληλα η Microsoft παρουσίασε εφαρμογές όπως το TikTok, να εκτελείται κανονικά στα Windows 11 με συμπεριφορά κανονικής εφαρμογής. Το Microsoft Store που είδαμε κατά τη χθεσινή παρουσίαση εμφάνιζε λίστες που περιελάμβαναν και άλλες android εφαρμογές όπως Ring, Yahoo, Uber κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα δεν θα υπάρχει κάποιος περιορισμός στο τι θα μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης από το Appstore της Amazon. 

Μία ακόμα διευκρίνηση στην οποία προχώρησε η Microsoft αφορά το ποια συστήματα θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη δυνατότητα, με την εταιρεία να αναφέρει ότι υποστηρίζεται από όλες τις x86 πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου όχι μόνο των Intel/AMD συστυμάτων αλλά και αυτών που βασίζονται σε ARM επεξεργαστή. Στην τελευταία περίπτωση, η Intel Bridge τεχνολογία μπορεί να θεωρηθεί το αντίστροφο του λογισμικού Rosetta της Apple για M1 Macs, αφού αντί να μετατρέπει x86 εφαρμογές να τρέχουν σε ARM συστήματα, επιτρέπει σε ARM εφαρμογές να τρέχουν σε  x86 επεξεργαστές.

Η διάθεση των Android εφαρμογών στα Windows ακολουθεί τα αρχικά σχέδια της Microsoft για να επιτρέψει στους προγραμματιστές να φέρου τις υπάρχουσες εφαρμογές Android στα Windows, σχέδια που είχαν πρωτοανακοινωθεί το 2015. Το Project Astoria, όπως το είχε χαρακτηρίσει η Microsoft, ήταν μια μέθοδος που προσπάθησε να πείσει τους προγραμματιστές να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους εύκολα και γρήγορα όμως το project τελικά εγκαταλείφθηκε ένα χρόνο αργότερα.

windows-11-android-apps-2.jpg.7e57a1a79223626f3333e32af680f6e7.jpg

Η Microsoft «γλυκοκοιτάζει» τις εφαρμογές Android εδώ και χρόνια και η εταιρεία πειραματίστηκε με την ιδέα της καταχώρισης εφαρμογών Android στο Windows Store λίγο πριν την κυκλοφορία των Windows 10. Αντιθέτως, η Microsoft «προχώρησε μπροστά» προσπαθώντας να πείσει τους προγραμματιστές να υιοθετήσουν την Universal Windows πλατφόρμα, μια κίνηση η οποία τελικά δεν σημείωσε επιτυχία.

Η ενσωμάτωση εφαρμογών Android στα Windows μπορεί να θεωρηθεί μια σημαντική αλλαγή ειδικά από τη στιγμή που η εταιρεία προωθεί την εφαρμογή Your Phone ως την κατάλληλη μέθοδο γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ Android και Windows. Μέσω της εφαρμογής Your Phone ο χρήστης μπορεί να τρέξει στον υπολογιστή του τις android εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει στο κινητό του, φτάνει οι δύο συσκευές να έχουν συνδεθεί μεταξύ τους. Η Microsoft πάντα έβλεπε στο πρόσωπο του android τη mobile εκδοχή των Windows μετά και την απόσυρση των Windows Phone, και τώρα οι ίδιες εφαρμογές για κινητά θα εκτελούνται απευθείας στα Windows 11. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγους μήνες μετά την παρουσίαση του Surface Duo, του πρώτου smartphone από την εταιρεία που βασίζεται στη mobile πλατφόρμα της Google.

  • Like 4