Το BitLocker της Microsoft, μια κρυπτογράφηση για SSD μέσω software, έχει εντοπιστεί ως πιθανή αιτία μείωσης της απόδοσης των SSD έως και 45% στα Windows 11 Pro.

Το BitLocker ενεργοποιείται αυτόματα κατά την εγκατάσταση και ρύθμιση των Windows 11 Pro, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των λειτουργιών που σχετίζονται με SSD.

Το TomsHardware διεξήγαγε δοκιμές για τη διερεύνηση του ζητήματος και ανακάλυψε ότι οι ταχύτητες SSD μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά κατά την εκτέλεση ορισμένων εφαρμογών. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι το BitLocker ξεκινά συνεχώς διαδικασίες κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης με δεδομένα στον SSD σας κατά τη διάρκεια λειτουργιών ανάγνωσης και εγγραφής. Κατά συνέπεια, κάθε φορά που ο υπολογιστής σας ανακτά ή αποθηκεύει αρχεία και δεδομένα από τον SSD σας, ενεργοποιείται αυτόματα μια πρόσθετη διαδικασία κρυπτογράφησης ή αποκρυπτογράφησης.

Ένα δημοσίευμα του pcwelt.de επικρίνει τους προγραμματιστές των Windows 11 για την ενσωμάτωση του λογισμικού κρυπτογράφησης στη διαδικασία εγκατάστασης των Windows 11 Pro. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι πολλοί σύγχρονοι SSD διαθέτουν τις δικές τους διαδικασίες κρυπτογράφησης που βασίζονται σε hardware λύση και οι οποίες επιτρέπουν τη διαχείριση όλων των διαδικασιών αποκρυπτογράφησης και κρυπτογράφησης από τον ίδιο τον SSD. Παρόλα αυτά, το BitLocker ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των Windows 11 Pro χωρίς να παρέχεται στους χρήστες η δυνατότητα να το επιλέξουν ή να το απενεργοποιήσουν.

Εικάζεται ότι η Microsoft επιμένει να το κάνει αυτό, επειδή αν δεν το κάνει, τότε θα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο της κρυπτογράφησης στους κατασκευαστές SSD. Αυτό σημαίνει ότι η Microsoft θα πρέπει να εξαρτάται από αυτούς τους κατασκευαστές SSD για τη διαχείριση ενός τόσο ζωτικού χαρακτηριστικού για τους χρήστες των Windows 11 Pro και τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει προβλήματα ευπάθειας στον κώδικα του hardware encryption που δημιουργείται από τους κατασκευαστές SSD. 

Οι κατασκευαστές επιδιόρθωσαν αυτές τις ευπάθειες, αλλά ίσως είναι κατανοητό ότι η Microsoft δεν θέλει να χρειάζεται να βασίζεται σε έναν τρίτο για να εγγυηθεί στους χρήστες την ασφάλεια των δεδομένων τους.

Για να διαπιστώσετε αν ο SSD σας επηρεάζεται από αυτό το πρόβλημα, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Ανοίξτε τη γραμμή εντολών των Windows 11 Pro με δικαιώματα διαχειριστή. 
  • Εισάγετε την ακόλουθη εντολή: manage-bde -status

Αυτό θα ανοίξει το BitLocker Drive Encryption: που σας επιτρέπει να αναλύσετε όλους τους δίσκους στον υπολογιστή σας. 

Αν ανοίξετε το Conversion Status, θα μπορέσετε να καταλάβετε πώς κρυπτογραφούνται τα δεδομένα του SSD σας. Στη συνέχεια, αν κοιτάξετε τη μέθοδο κρυπτογράφησης, θα δείτε τι είδους κρυπτογράφηση χρησιμοποιείται σε μια συγκεκριμένη μονάδα δίσκου: κρυπτογράφηση λογισμικού ("XTS-AES") ή κρυπτογράφηση hardware ("Hardware Encryption"). "XTS-AES" σημαίνει ότι το BitLocker είναι ενεργοποιημένο και εκτελεί κρυπτογράφηση μέσω software, ενώ "Πλήρης αποκρυπτογράφηση" σημαίνει ότι το BitLock είναι απενεργοποιημένο και οι διαδικασίες κρυπτογράφησης λαμβάνουν χώρα στον SSD.

  • Sad 1