Η Microsoft ενσωματώνει στα Windows 11 την εντολή sudo, στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών της να εξυπηρετήσει τους προγραμματιστές.

Το sudo, που σημαίνει "superuser do", είναι ένα κοινό εργαλείο στο Linux και το macOS που επιτρέπει την εκτέλεση προγραμμάτων με αυξημένα προνόμια ασφαλείας ή ως διαφορετικός χρήστης. Επιτρέπει στους προγραμματιστές να δοκιμάζουν εύκολα scripts και να εκτελούν εργασίες που απαιτούν διαβαθμισμένη πρόσβαση.

Η έκδοση για τα Windows θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να τρέξουν την εντολή χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουν νέο παράθυρο με αυξημένα δικαιώματα. Ο διευθυντής προϊόντων της Microsoft, Jordi Adoumie εξηγεί ότι το sudo προσφέρει “μια  πρακτική και οικεία επιλογή για χρήστες που θέλουν να τρέξουν μια εντολή με αυξημένα δικαιώματα, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουν προηγουμένως ξεχωριστή κονσόλα ως διαχειριστές. Στόχος του είναι να κάνει εύκολη τη ζωή των προγραμματιστών όταν χρειάζονται γρήγορα αυξημένα δικαιώματα.

image.png.9df1442a5190482969e584ca8fe6675b.png

Το Sudo δοκιμάζεται επί του παρόντος στις δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows 11 Canary, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στις δημόσιες εκδόσεις. Αναμένεται να κυκλοφορήσει ευρέως αργότερα φέτος, σε διάστημα μερικών μηνών. Παράλληλα, η Microsoft κάνει open-source το όλο project στο GitHub και θα μοιραστεί στο μέλλον περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια που έχει για το sudo.

Η υλοποίηση υποστηρίζει τρεις λειτουργίες που ελέγχουν τη δυνατότητα του sudo: την εκτέλεση εφαρμογών με αυξημένα δικαιώματα σε ξεχωριστό παράθυρο, την απενεργοποίηση του input και το επιτρεπόμενο inline elevation. Το inline mode μοιάζει περισσότερο με την τυπική συμπεριφορά του Linux ενώ οι άλλες λειτουργίες προσφέρουν πιο περιορισμένες λειτουργίες.  

Ο Adoumie λέει ότι "τους επόμενους μήνες θα εργαστούμε για την επέκταση  του documentation για το Sudo στα Windows και θα μοιραστούμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της εκτέλεσης του sudo στο 'Inline' configuration".

Η προσθήκη του sudo αποτελεί την τελευταία προσπάθεια της Microsoft να προσεταιριστεί τους προγραμματιστές ενσωματώνοντας γνωστά εργαλεία του Linux στα Windows. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση ενός πυρήνα Linux μέσα στα Windows 10, την προσθήκη του Bash shell, την εισαγωγή εγγενούς υποστήριξης OpenSSH και ακόμη και την εισαγωγή διανομών Linux όπως το Ubuntu, το SUSE και το Fedora στο Microsoft Store.

  • Like 4
  • Thanks 2