Πριν λίγους μήνες η BMW ανακοίνωνε πως όποιος αγοράσει αυτοκίνητο BMW και θέλει να χρησιμοποιεί τη λειτουργία Apple CarPlay, θα πρέπει να πληρώνει $80 το χρόνο ως συνδρομή. Πλέον όμως αυτό δεν θα ισχύει.

Από το 2016 που η BMW έβαλε το Apple CarPlay στα αυτοκίνητά της, απαιτούσε από τους πελάτες επιπλέον χρήματα. Αρχικά ξεκίνησε ως μία χρέωση των $300 και έπειτα προχώρησε στο συνδρομητικό μοντέλο που ο οδηγός θα έπρεπε να πληρώνει $80 ετησίως. Πλέον η BMW φαίνεται πως αναγνωρίζει το λάθος της και δίνει το Apple CarPlay σε όλους. Ή τουλάχιστον, σχεδόν σε όλους.

Η αλλαγή θα ισχύσει για όσους ήδη έχουν το CarPlay αλλά και όσους αγοράσουν ένα νέο μοντέλο 2019/2020. Βέβαια η αλλαγή όπως ισχυρίζεται η BMW θα πάρει μερικές εβδομάδες έως ότου ολοκληρωθεί, τουλάχιστον για τους λογαριασμούς που ήδη είναι ενεργοί.

Ο εκπρόσωπος της BMW ανέφερε πως η εταιρία αναζητά συνεχώς τρόπους να ικανοποιεί όσο καλύτερα τους πελάτες της και με την αλλαγή αυτή ουσιαστικά θέλει να προσφέρει μία πληρέστερη εμπειρία χρήσης. Βέβαια για να το πάρει κάποιος δωρεάν με ένα νέο μοντέλο BMW, θα πρέπει να αγοράσει έκδοση η οποία έχει το τελευταίας γενιάς Infotainment της εταιρίας που ονομάζεται ConnectedDrive.

Η Apple από την πλευρά της αναφέρει πως δεν χρεώνει σε σταθερή βάση τις αυτοκινητοβιομηχανίες για τη χρήση του CarPlay, αν και υπάρχουν κάποια κόστη όταν κάποιος θέλει να ενσωματώσει αυτή τη λειτουργία στο σύστημα Infotainment του οχήματος. Η πλειοψηφία των εταιριών στην αυτοκινητοβιομηχανία, προσφέρουν το CarPlay χωρίς χρέωση.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θεωρούσαν για αρκετά χρόνια πως θα ήταν ικανοί να δημιουργήσουν τεχνολογίες οι οποίες θα αντικαθιστούσαν τις αντίστοιχες των Google και Apple. Όμως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως οι οδηγοί φαίνεται να προτιμούν να χρησιμοποιούν το ίδιο περιβάλλον χρήσης με αυτό του smartphone παρά τις ενσωματωμένες λειτουργίες του αυτοκινήτου.

The Verge