Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα χρηματοδοτήσει με 352 εκατομμύρια ευρώ την υποστήριξη πράσινων υποδομών μεταφορών, με την Tesla να λαμβάνει ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων. 

Οι πολωνικές και ιταλικές θυγατρικές της εταιρείας θα λάβουν συνολικά 148,72 εκατομμύρια ευρώ (159,64 εκατομμύρια δολάρια) για την εγκατάσταση ή αναβάθμιση 7.198 Superchargers σε 22 χώρες, σύμφωνα με τη λίστα της ΕΕ.

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη 6.458 σημείων φόρτισης (250 kW) για επιβατικά οχήματα σε 613 τοποθεσίες σε 16 χώρες κατά μήκος του Κεντρικού και Εκτεταμένου Δικτύου ΔΕΔ-Μ. Προβλέπει τόσο την ανάπτυξη νέων σταθμών φόρτισης όσο και την αντικατάσταση υπαρχόντων σημείων φόρτισης που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της πρόσκλησης ως προς την ισχύ φόρτισης και την ανοιχτή πρόσβαση, αναφέρει η περιγραφή του έργου της Tesla Italy. Το ίδιο ισχύει και για την πολωνική Tesla, ενώ προστίθενται επιπλέον έξι χώρες. Όπως ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, στόχος της Ε.Ε είναι η παρουσία ταχυφορτιστών κάθε 60 χιλιόμετρα σε βασικούς αυτοκινητόδρομους μέχρι το 2028

Οι προτάσεις για το έργο είχαν προθεσμία την 13η Απριλίου 2023, και η ΕΕ μόλις ανακοίνωσε τις επιτυχείς προσφορές. Φαίνεται να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αν και δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με την κατανομή νέων σταθμών και τις αναβαθμίσεις που θα γίνουν σε υπάρχοντες σταθμούς. Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης θα μπορούσε να διατεθεί για ενημερώσεις στο Supercharger V4 της Tesla, ο οποίος προσφέρει ισχύ εξόδου 350 kW, σημαντικά αυξημένη δηλαδή από τα 250 kW της προηγούμενης έκδοσης.

Η Tesla πρόσφατα συμπλήρωσε 10.000 φορτιστές Supercharger στην ΕΕ, και μετρά συνολικά 875 σταθμούς. Ακολουθεί η κατανομή φορτιστών για τις μεγαλύτερες χώρες στην Ευρώπη: Γερμανία (143), Γαλλία (123), Ηνωμένο Βασίλειο (100), Νορβηγία (95), Σουηδία (65), Ιταλία (59), Ισπανία (50), Ολλανδία (39), Αυστρία (27) και Ελβετία (27).

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης που λαμβάνει μία εταιρεία (Tesla) είναι σίγουρα μεγάλο, όμως η απόφαση της ΕΕ φαίνεται λογική. Κι’ αυτό διότι αυτοκινητοβιομηχανίες συμπεριλαμβανομένων των Ford, GM, Volvo, Honda και Mercedes έχουν ανακοινώσει ότι θα περάσουν στην υποδοχή φόρτισης NACS (North American Charging Standard) της Tesla. Έχουν μάλιστα συνάψει συμφωνίες με την εταιρεία για τη χρήση των Superchargers της, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί οδηγοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της Tesla χωρίς να έχουν δικό της αυτόκινητο. Από τις αρχές του 2021, η Tesla άνοιξε το δίκτυό της σε όλους τους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων σε επιλεγμένους Superchargers στην Ολλανδία, Γαλλία και Νορβηγία.

Η ΕΕ ενέκρινε συνολικά 26 projects, με τα περισσότερα αφιερωμένα σε σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αλλά αρκετά σχετικά με σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου για βαρέα οχήματα και άλλους τύπους οχημάτων. «Η επένδυσή των 352 εκατομμυρίων ευρώ θα μεταφραστεί σε περίπου 12.000 σημεία φόρτισης, 18 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου και την ηλεκτροδότηση λιμανιών και αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού του Ρότερνταμ και 37 ισπανικών αεροδρομίων», δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Adina Vălean.

  • Like 2
  • Sad 1