Τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα τα επιμεληθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι τους η Volvo με κάποια από αυτά ήδη να βρίσκονται στους δρόμους.

Η Σουηδική πόλη Γιένσεπινκ επενδύει στις καθαρές μεταφορές και επεκτείνει το οικολογικό της προφίλ, αντικαθιστώντας δεκάδες παλιά λεωφορεία με κινητήρες ντίζελ, με νέα ηλεκτροκίνητα. Το επόμενο έτος, η πόλη θα βάλει στην κυκλοφορία 49 ηλεκτρικά λεωφορεία, κατασκευασμένα από τη Volvo, με την εκτίμηση της ιστοσελίδας Electric Cars, να κάνει λόγο για το καλοκαίρι του 2021.

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία Volvo 7900 θα μπορούν να μεταφέρουν έως και 120 επιβάτες ενώ κάθε ένα από αυτά θα διαθέτει μεγάλη μπαταρία 396kWh, δηλαδή περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός Tesla. Θα υποστηρίζουν λειτουργία ταχείας φόρτισης ενώ θα υπάρχουν ειδικοί φορτιστές τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος κάθε διαδρομής. Μετά το πέρας των τελευταίων δρομολογίων, τα λεωφορεία θα φορτίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ενώ θα υπάρχει δυνατότητα φόρτισης ακόμη κι όταν οι οδηγοί κάνουν το μεσημεριανό τους διάλλειμα για φαγητό.

Τα λεωφορεία όμως θα μπορούν να φορτίσουν ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδρομής με ειδικούς φορτιστές, οι οποίοι θα υψώνονται πάνω από το όχημα. Το λεωφορείο θα συνδέεται με φορτιστές που θα υπάρχουν στη διαδρομή, με ηλεκτρικές επαφές παρόμοιες με αυτές που έχουν τα τραμ. Πολύ χρήσιμη λειτουργία φόρτισης, ειδικά αν τα λεωφορεία κάνουν ολιγόλεπτες στάσεις κατά τη διάρκεια των διαδρομών.

Δεν είναι όμως μόνο η πόλη Γιένσεπινκ που έχει παραγγείλει ηλεκτρικά λεωφορεία, αφού κι άλλες Σουηδικές πόλεις βρίσκονται στη διαδικασία μετατροπής του στόλου τους σε ηλεκτρικά οχήματα. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018 το Μάλμε χρησιμοποιεί 13 ηλεκτρικά λεωφορεία ενώ παρήγγειλε άλλα 60 νωρίτερα φέτος. Η μικρή πόλη Ουντεβάλα επίσης έχει 4 ηλεκτρικά λεωφορεία ενώ το Γκέτεμποργκ παράγγειλε 157 οχήματα, τα οποία θα κυκλοφορήσουν φέτος. Αυτή μάλιστα είναι και η μεγαλύτερη παραγγελία που έχει δοθεί φέτος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με μία άλλη αναφορά, η εταιρία λεωφορείων Nobina, έχει παραγγείλει ακόμη 13 ηλεκτρικά οχήματα από την BYD στην Κίνα, τον αντίπαλο της Volvo. Οχήματα τα οποία αναμένονται να παραδοθούν το καλοκαίρι του 2021.

Σίγουρα, οι περισσότερες ανακοινώσεις αφορούν παραγγελίες οι οποίες ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αν όμως υποθέσουμε ότι όλες αυτές θα προχωρήσουν όπως έχουν προγραμματιστεί τους επόμενους 18 μήνες, η Σουηδία θα κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά για να προσφέρει καθαρότερες δημόσιες μεταφορές σε κάποιες από τις βασικές πόλεις της.

  • Like 3