Το Cybertruck, το φουτουριστικό ηλεκτρικό pickup της Tesla, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην κυκλοφορία, αφού η εταιρεία μοιράστηκε μια φωτογραφία του πρώτου μοντέλου που κατασκευάστηκε στο νέο της εργοστάσιο στο Όστιν του Τέξας.

Η φωτογραφία, που δημοσιεύτηκε στο Twitter το Σάββατο, δείχνει ένα ασημί Cybertruck με μαύρο κάλυμμα σταθμευμένο έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Texas.

Το Cybertruck είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα και αμφιλεγόμενα προϊόντα της Tesla, με ριζοσπαστικό σχεδιασμό που θυμίζει ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Το όχημα διαθέτει ένα αμάξωμα από ανοξείδωτο ατσάλι που η Tesla ισχυρίζεται ότι είναι αλεξίσφαιρο και ανθεκτικό στα βαθουλώματα, καθώς και ένα γυάλινο παρμπρίζ που υποτίθεται ότι είναι ανθεκτικό στα θραύσματα. Το Cybertruck διαθέτει επίσης εντυπωσιακές προδιαγραφές επιδόσεων, όπως αυτονομία έως και 500 μίλια, ικανότητα ρυμούλκησης έως και 14.000 κιλά και χρόνο 0-100 μίλια/ώρα σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, το Cybertruck έχει επίσης αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις και καθυστερήσεις από την αποκάλυψή του τον Νοέμβριο του 2019. Το αντισυμβατικό σχήμα και τα υλικά του οχήματος απαιτούν νέες τεχνικές κατασκευής που δεν χρησιμοποιούνται ευρέως στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η Tesla πρέπει επίσης να παράγει τις δικές της μπαταρίες επόμενης γενιάς για την τροφοδοσία του Cybertruck και άλλων επερχόμενων μοντέλων. Αυτοί οι παράγοντες έχουν αναβάλει αρκετές φορές το χρονοδιάγραμμα παραγωγής του Cybertruck.

Η Tesla σχεδίαζε αρχικά να αρχίσει να παραδίδει το Cybertruck το 2021, αλλά αργότερα αναθεώρησε την εκτίμησή της στα τέλη του 2022 για τις παραλλαγές με δύο και τρεις κινητήρες και στα τέλη του 2023 για την παραλλαγή με έναν κινητήρα. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2021, ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk δήλωσε ότι η μαζική παραγωγή του Cybertruck δεν θα ξεκινούσε πριν από το 2024 και ότι η περιορισμένη παραγωγή θα ξεκινούσε πιθανότατα "κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι". Είπε επίσης ότι η Tesla θα διοργάνωνε μια εκδήλωση παράδοσης του Cybertruck το τρίτο τρίμηνο του 2023, όπου θα αποκάλυπτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τελική έκδοση.

Ο Musk απέδωσε τις καθυστερήσεις στην πολυπλοκότητα και την καινοτομία του σχεδιασμού του Cybertruck. «Δεν κατασκευάζεται με τον τρόπο που κατασκευάζονται τα άλλα αυτοκίνητα», ανέφερε. «Είναι πραγματικά ένα πολύ ριζοσπαστικό προϊόν». Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Tesla ενδέχεται να κάνει κάποιες αλλαγές στο Cybertruck πριν η τελική έκδοση κυκλοφορήσει στην αγορά, όπως μια μείωση του μεγέθους του κατά περίπου 3% και βελτίωση των συστημάτων διεύθυνσης και ανάρτησης.

Παρά την αβεβαιότητα και τις αναποδιές, το Cybertruck έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στους καταναλωτές. Η Tesla ισχυρίζεται ότι έχει λάβει πάνω από ένα εκατομμύριο κρατήσεις για το Cybertruck, οι οποίες απαιτούν μια επιστρεπτέα προκαταβολή 100 δολαρίων. Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει πόσες από αυτές τις κρατήσεις θα μετατραπούν σε πραγματικές παραγγελίες, αλλά έχει δηλώσει ότι θα δώσει προτεραιότητα στους πελάτες που ζουν κοντά στο εργοστάσιο Giga Texas.

Το Cybertruck αναμένεται να ανταγωνιστεί άλλα ηλεκτρικά pickups που θα έρθουν σύντομα από καθιερωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η General Motors, καθώς και νεοεισερχόμενους όπως η Rivian και η Lordstown Motors. Η αγορά των ηλεκτρικών pickup θεωρείται ως ένα επικερδές και ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα που θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτάχυνση της υιοθέτησης οχημάτων καθαρής ενέργειας. Η Tesla ελπίζει ότι το Cybertruck της θα ξεχωρίσει από το πλήθος με το ξεχωριστό στυλ και τα χαρακτηριστικά του, καθώς και με την προσιτή τιμή του. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι το Cybertruck θα ξεκινά από 39.900 δολάρια για την έκδοση με έναν κινητήρα και θα φτάνει μέχρι 70.000 δολάρια για την έκδοση με τρεις κινητήρες. Ωστόσο, έχει επίσης προειδοποιήσει ότι οι τιμές αυτές ενδέχεται να αλλάξουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως τις ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις οικονομικές συνθήκες.

  • Like 4
  • Thanks 1