Για ακόμη μία φορά η Tesla αναγκάζεται να προχωρήσει στην «ανάκληση» πολλών χιλιάδων αυτοκινήτων για τεχνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε στην ανάκληση 578.607 οχημάτων Model 3, S, X και Y εξαιτίας ανησυχιών ότι η λειτουργία Boombox ενδέχεται να υπερκαλύπτει σε ένταση τον ήχο του συστήματος προειδοποίησης πεζών (Pedestrian Warning System). Η δυνατότητα αναπαραγωγής εξωτερικού ήχου την ώρα που το όχημα βρίσκεται εν κινήσει παραβιάζει έναν ομοσπονδιακό κανόνα ασφαλείας, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται να ακούγεται καθαρά ένας ήχος όταν τα ηλεκτρικά ή τα υβριδικά οχήματα κινούνται με ταχύτητες κάτω των 30 χλμ./ώρα.

Όπως και στην περίπτωση άλλων «ανακλήσεων» της, η εταιρεία θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με μία δωρεάν ενημέρωση OTA (over-the-air). Η ενημέρωση κώδικα σύμφωνα με την Tesla θα απενεργοποιεί τη λειτουργία του Boombox αν τα οχήματα δεν είναι σταθμευμένα. Η εταιρεία δεν παρείχε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ενημέρωση, ωστόσο σημείωσε ότι θα επηρεάσει τα μοντέλα Model 3 ΠΟΥ κατασκευάστηκαν το 2017 και τα μεταγενέστερα καθώς και τα οχήματα Model S, X και Y του 2020 και των επόμενων ετών.

Αυτή είναι η τέταρτη ανακοινωθείσα ανάκληση της Tesla μέσα σε δύο εβδομάδες. Εκτός από ένα σφάλμα στο ηχητικό σήμα της ζώνης ασφαλείας, η γνωστή εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην ανακοίνωση της ανάκλησης οχημάτων που έχουν πρόβλημα στο σύστημα Full Self Driving αλλά και στο σύστημα θέρμανσης, που είναι αργό σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα προβλήματα που οδήγησαν στην ανάκληση των οχημάτων μπορεί να διορθώνονται μέσω ενημερώσεων του λογισμικού, ωστόσο στο παρελθόν η εταιρεία είχε προχωρήσει στην ανάκληση οχημάτων για ελαττωματικό hardware ή για άλλα προβλήματα όπως ένα ζήτημα με το σύστημα της κάμερας οπισθοπορείας που ήταν εύθραυστο, προβλήματα με τη βαφή ή παλαιότερα ζητήματα με το καπό ή την ηλιοροφή κ.ά. Συνολικά έχουν γίνει 15 ανακλήσεις πάντως από τις αρχές του περασμένου έτους, οι οποίες εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα των οχημάτων. 

Η τελευταία ανάκληση αντικατοπτρίζει επίσης την πιο επιθετική στρατηγική ελέγχων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η Αμερικάνικη υπηρεσία ξεκίνησε να διερευνά τις λειτουργίες του αυτόματου πιλότου μετά από μια σειρά συγκρούσεων με οχήματα έκτακτης ανάγκης ενώ η Tesla προχώρησε σε αλλαγές της λειτουργίας Passenger Play απενεργοποιώντας την αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών την ώρα που τα οχήματα βρίσκονται εν κινήσει μετά από σχετική οδηγία της υπηρεσίας, η οποία δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να ελέγξει διεξοδικά και το παραμικρό χαρακτηριστικό των οχημάτων της Tesla, καθώς τα περισσότερα βασίζονται σε λογισμικό και είναι σχετικά νέα στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

 

  • Like 1