Ιδιοκτήτες Tesla στη μητροπολιτική περιοχή του Σικάγου αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων τους (EV) τις τελευταίες μέρες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών καθώς ψυχρές αρκτικές μάζες αέρα πλήττουν την Αμερική.

Αρκετοί οδηγοί δήλωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι είχαν μείνει αβοήθητοι σε σταθμούς φόρτισης στο κρύο με αυτοκίνητα με άδειες μπαταρίες, ενώ η επιτυχής φόρτιση διαρκούσε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι πολλοί σταθμοί φόρτισης δεν λειτουργούσαν.  

Η άφιξη μιας αρκτικής ψυχρής μάζας αέρα το περασμένο σαββατοκύριακο έφερε επικίνδυνα χαμηλές θερμοκρασίες στις κεντρικές πολιτείες και οδήγησε αλλού σε χιονοπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός μείγματος βροχόπτωσης και χιονιού στο νοτιοανατολικό τμήμα και χιονόπτωσης στην υπήνεμη πλευρά των Μεγάλων Λιμνών.

«Οι μπαταρίες μας είναι τόσο κρύες που χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη φόρτιση τώρα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης Tesla, Brandon Welbourne στην περιοχή Evergreen Park του Σικάγο σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. «Θα έπρεπε να χρειάζεται 45 λεπτά, αλλά τώρα χρειάζονται δύο ώρες για τον ένα φορτιστή που έχουμε».  

Ο ίδιος ανέφερε ότι είδε τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα να ρυμουλκούνται αφού η μπαταρία τους δεν ανταποκρινόταν, με πάρα πολλή ενέργεια να δαπανάται για να κρατήσει το αυτοκίνητο ζεστό ενώ άλλοι οδηγοί περίμεναν.

Ένας άλλος ιδιοκτήτης Tesla, ο Tyler Beard από τη γειτονική πόλη Oak Brook του Ιλινόις δήλωσε στο Fox32 ότι το αυτοκίνητό του παρέμεινε με μηδενική μπαταρία μετά από προσπάθειες φόρτισης επί τρεις ώρες διαδοχικά για δύο ημέρες. 

«Αυτό είναι τρελό. Είναι καταστροφή», είπε η ιδιοκτήτρια Tesla, Chalis Mizelle στο ίδιο δίκτυο, προσθέτοντας ότι εγκατέλειψε το αυτοκίνητό της για να ταξιδέψει με έναν φίλο αφού απέτυχε να φορτίσει.

Σύμφωνα με το NPR, τα προβλήματα δεν είναι ειδικά για την Tesla, αλλά για οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή που χρησιμοποιεί μπαταρία ιόντων λιθίου. Είναι γνωστό ότι το ψυχρό κλίμα μειώνει την απόδοση των μπαταριών κινητών τηλεφώνων.  Ωστόσο, από τα 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ το περασμένο έτος, το 55% ήταν μοντέλα Tesla, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Kelley Blue Book.

Στο εγχειρίδιο χρήσης, η Tesla συμβουλεύει τους οδηγούς να οδηγήσουν σε σταθμό φόρτισης που απέχει 30-45 λεπτά ή να προθερμάνουν την μπαταρία πριν οδηγήσουν, προκειμένου να ζεστάνουν επαρκώς την μπαταρία ώστε αυτή να μπορεί να ξεκινήσει να φορτίζει.

Σημειώνει ακόμα ότι «το κρύο καιρό μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας επειδή απαιτείται περισσότερη ενέργεια για την οδήγηση, τη θέρμανση του θαλάμου και της μπαταρίας». Επίσης αναφέρει ότι ένα μπλε εικονίδιο χιονονιφάδας θα εμφανιστεί στην οθόνη αφής όταν η μπαταρία είναι πολύ κρύα. 

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 2