Οι 4680 κυψέλες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αυτονομία περισσότερο από 15%.

Η Panasonic θα μπορούσε να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των μπαταριών μεγαλύτερης χωρητικότητα για την Tesla το επόμενο έτος. Με 4680 κυψέλες η μπαταρία λέγεται ότι θα ενισχύσει την αυτονομία της γκάμας των ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla πάνω από 15%. Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα Nikkei, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την αυτονομία του Model S από τα 650km στα περίπου 750km.

Αν και η μπαταρία λέγεται ότι είναι διπλάσια από τις προηγούμενες εκδόσεις, έχει πενταπλάσια αύξηση της ενεργειακής χωρητικότητας. Ως εκ τούτου, τα αυτοκίνητα χρειάζονται λιγότερες μπαταρίες, οι οποίες είναι ήδη 10 έως 20 τοις εκατό φθηνότερες κατά την παραγωγή. Υπολογίζεται ότι οι μπαταρίες αντιπροσωπεύουν το 30% του κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων. Μια μείωση του κόστους θα μπορούσε να κάνει τα EV πιο προσιτά και να επιταχύνει τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Επιπλέον, η μεγαλύτερη αυτονομία σημαίνει ότι οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να φορτίζουν τις μπαταρίες τόσο συχνά.

Η Panasonic, μακροχρόνιος συνεργάτης της Tesla, φέρεται να επενδύει περίπου $704 εκατομμύρια σε νέο εξοπλισμό για την παραγωγή της νέας μπαταρίας. Λέγεται ότι επεκτείνει ένα υπάρχον εργοστάσιο στην Ιαπωνία για να ξεκινήσει εκεί την παραγωγή. Η Nikkei αναφέρει ότι η εταιρεία θα αρχίσει να κατασκευάζει τις κυψέλες σε μικρή κλίμακα φέτος για να αναπτύξει ασφαλείς και αποτελεσματικές διαδικασίες πριν ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή το 2023. Μπορεί αργότερα να παράγει μαζικά τις μπαταρίες και σε άλλες χώρες.

Η Panasonic επιβεβαίωσε στο Reuters ότι έφτιαχνε μια δοκιμαστική γραμμή παραγωγής το 2022, αν και δεν είπε πότε θα ξεκινήσει να κατασκευάζει τις μπαταρίες σε μεγαλύτερη κλίμακα. Όπως ανέφερε η εταιρεία, ακόμη μελετά «διάφορες επιλογές» για τη μαζική παραγωγή.

Η Panasonic άρχισε να εργάζεται στη νέα μπαταρία μετά από αίτημα της Tesla. Ο επικεφαλής του τμήματος μπαταριών της Panasonic ανέφερε τον Νοέμβριο ότι η εταιρεία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να παράγει την ίδια μπαταρία και για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, αν και η Tesla είναι η προτεραιότητά της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι, αν και η εταιρεία του σχεδιάζει να κατασκευάσει τις δικές της μπαταρίες, θα συνεχίσει να τις προμηθεύεται από τρίτους κατασκευαστές.

Η Tesla ανακοίνωσε τη νέα μπαταρία σε μια εκδήλωση για την Ημέρα της Μπαταρίας τον Σεπτέμβριο του 2020. Τότε, ο Musk ανέφερε ότι αυτή η νέα μπαταρία θα μπορούσε να επιτρέψει στην Tesla να αρχίσει την πώληση ηλεκτρικών οχημάτων από τα $25.000.

  • Like 7