Η κίνηση καταγράφεται λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση αρνητικών αποτελεσμάτων ως προς τις παραδόσεις νέων οχημάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους και εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού από κινεζικές εταιρίες κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων.

Παρότι η Tesla εξακολουθεί να έχει την υψηλότερη αποτίμηση μεταξύ των εταιριών του κλάδου, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν ακόμη χειρότερα ακόμη και από τις -ήδη απαισιόδοξες- προβλέψεις.

To γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχεται η εταιρία από τον κινεζικό ανταγωνισμό, φαίνεται πως οδήγησαν την Tesla στην απόφαση να περιορίσει ελαφρά τις τιμές μιας σειράς μοντέλων.

Πλέον, η βασική έκδοση του Model Y τιμάται στα 42.990 δολάρια, ενώ η έκδοση με μεγαλύτερη αυτονομία και εκείνη με υψηλές επιδόσεις κοστολογούνται πλέον στα 47.990 και 51.490 δολάρια, αντίστοιχα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας. Η βασική έκδοση του Model S πλέον στοιχίζει 72.990 δολάρια, ενώ η έκδοση plaid ανέρχεται στα 87.990 δολάρια. Η βασική έκδοση του Model X πλέον κοστολογείται στα 77.990 δολάρια και η έκδοση plaid στα 92.900 δολάρια. 

Στην Ευρώπη, οι μειώσεις κυμαίνονται από 2 έως 3.000 ευρώ, με την τιμή του βασικού μοντέλου του Model 3, της οικονομικότερης πρότασης της εταιρείας, να έχει οριστεί στα 39,990 ευρώ.

Ταυτόχρονα, η Tesla Βορείου Αμερικής ανακοίνωσε, μέσω ανάρτησης στο X, ότι πρόκειται να τερματιστούν τα οφέλη που συνόδευαν τις συστάσεις νέων πελατών, σε όλες τις αγορές, από 30 Απριλίου. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει επιπλέον κίνητρα στους αγοραστές εφόσον έχει προηγηθεί σύσταση νυν πελάτη, στρατηγική η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από τις κλασικές αυτοκινητοβιομηχανίες για την τόνωση των πωλήσεων.

Εντωμεταξύ, ο Ίλον Μασκ ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ινδία, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, και να ανακοινώσει τα σχέδια της εταιρίας για την είσοδό της στην αγορά της πολυπληθέστερης, από το 2023, χώρας του πλανήτη.

Στις αρχές της εβδομάδας, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η Tesla προχωρούσε στην απόλυση του 10% των εργαζομένων της παγκοσμίως. Νωρίτερα τον Απρίλιο η εταιρία φέρεται να αποφάσισε τον τερματισμό της ανάπτυξης ενός οικονομικότερου μοντέλου, το κόστος του οποίου αναμενόταν να κυμαίνεται στα 25.000 δολάρια και στο οποίο εδώ και καιρό πόνταραν οι επενδυτές της εταιρίας, προκειμένου να αποκτήσει η εταιρία δυναμική παρουσία στη μαζική αγορά.

Στη σειρά αρνητικών εξελίξεων για την Tesla ήρθε να προστεθεί προ ημερών η απόσυρση και των 3.878 Cybertruck που έχουν παραδοθεί, καθώς εντοπίστηκε αστοχία στο πεντάλ επιτάχυνσης.

Η εταιρία αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 την Τρίτη. 

  • Like 2
  • Haha 3