Το τέλος θα αποδίδεται άμεσα στους οδηγούς.

Οι ασυνήθιστα υψηλές τιμές των καυσίμων παγκοσμίως οδήγησαν την Uber να επιβάλλει ένα ειδικό τέλος καυσίμων στις υπηρεσίες μεταφορών της. Κάτι που ίσως να μην αποτελεί έκπληξη για κάποιους δεδομένης της κατάστασης. Η ταχεία άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναγκάζει σε κάποιες περιοχές τους ανθρώπους να πληρώνουν έως και 60% περισσότερα χρήματα για το γέμισμα του ίδιου ντεπόζιτου.

Η εκπρόσωπος της Uber, Liza Winship, δήλωσε μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας:

Γνωρίζουμε ότι οι τιμές ανεβαίνουν σε ολόκληρη την οικονομία, επομένως κάναμε ό, τι καλύτερο μπορούσαμε για να βοηθήσουμε τους οδηγούς και τους διανομείς χωρίς να επιβαρύνουμε πολύ τους καταναλωτές. Τις επόμενες εβδομάδες σχεδιάζουμε να ακούμε προσεκτικά τα σχόλια των καταναλωτών, των ταχυμεταφορών και των οδηγών. Θα συνεχίσουμε επίσης να παρακολουθούμε τις αυξομειώσεις των τιμών των καυσίμων για να προσδιορίσουμε εάν χρειάζεται να κάνουμε πρόσθετες αλλαγές.

Η επιβάρυνση καυσίμου της Uber, που αρχικά θα επιβληθεί σε ΗΠΑ και Καναδά, θα ποικίλλει ανάλογα την πολιτεία και την χιλιομετρική απόσταση της διαδρομής. Για μία μεταφορά, η επιβάρυνση καυσίμου θα είναι μεταξύ $0,45 και $0,55 ενώ για τις παραδόσεις Uber Eats, η χρέωση θα κυμαίνεται μεταξύ $0,35 και $0,45. Η εταιρεία αναφέρει ότι η πρόσθετη χρέωση θα αποδίδεται απευθείας στους οδηγούς της Uber, οι οποίοι πληρώνουν τα καύσιμα από την τσέπη τους. Η νέα αυτή πολιτική δεν θα ισχύει για την πόλη της Νέας Υόρκης, όπου οι οδηγοί έχουν κατώτατο όριο πληρωμής και η πλειοψηφία των διανομέων διαθέτουν ποδήλατα.

Πάντως, είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι επιβάτες θα πληρώνουν αυτό το ειδικό τέλος ακόμη κι αν η μεταφορά γίνεται με ηλεκτρικό όχημα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Verge, η Uber ελπίζει ότι αυτό θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τους οδηγούς, να στραφούν σε ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Uber χρεώνει ήδη στους επιβάτες $1 επιπλέον για την επιλογή Uber Green, με την οποία χρησιμοποιούνται μόνο υβριδικά ή ηλεκτρικά οχήματα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους πελάτες της Uber Green να επιλέξουν φθηνότερες επιλογές μεταφοράς.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου οδήγησαν ορισμένους οδηγούς της Uber να εργάζονται με χαμηλότερο μισθό, ειδικά στην Καλιφόρνια, όπου η μέση τιμή του γαλονιού έφτασε τα $5,802. Δεδομένου ότι το 1 γαλόνι είναι περίπου 3,8 λίτρα, αυτό σημαίνει ότι κάθε λίτρο στην Καλιφόρνια κοστίζει περίπου $1,52, αρκετά πιο κάτω σε σύγκριση με τη μέση τιμή των €2,10 που παρατηρούμε στη χώρα μας (τη στιγμή που γράφονταν αυτό το άρθρο). Λόγω αυτής της αύξησης λοιπόν, αρκετοί οδηγοί Uber των ΗΠΑ επέλεξαν να μην εργάζονται καθόλου.

Το ειδικός τέλος καυσίμων της Uber θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Μαρτίου και έπειτα η εταιρεία θα επανεκτιμήσει την κατάσταση για να λάβει αν χρειαστεί εκ νέου μέτρα.

  • Confused 1