"Σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής, θα αχρηστεύσουμε το εργοστάσιο της TSMC", δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρίας, Μαρκ Λιού.

Η TSMC είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής ημιαγωγών παγκοσμίως, ξεπερνώντας κολοσσούς όπως η Intel και η Samsung, σε επίπεδο εσόδων. Το γεγονός ότι εδρεύει στην Ταϊβάν σημαίνει πως βρίσκεται σε γεωστρατηγικά ευαίσθητο σημείο, ιδίως από τη στιγμή που η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της. Από τη στιγμή που η Κίνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εισβολής στο νησί, οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες της TSMC δεν θα πέσουν στα χέρια της Κίνας. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα μηχανήματα EUV που διαθέτει η TSMC και κατασκευάζει η ολλανδική ASML διαθέτουν ασύρματο μηχανισμό αυτοκαταστροφής, για λόγους ασφαλείας.

Μόλις πέρυσι, ο Αμερικανός βουλευτής Σεθ Μάλτον άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να βομβάρδιζαν τις εγκαταστάσεις της TSMC στην Ταϊβάν, εφόσον εισέβαλε η Κίνα. Όμως, η κυβέρνηση της Ταϊβάν απάντησε πως θα υπερασπιζόταν την εταιρία, απέναντι σε κάθε επιθετική ενέργεια από τον οιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Μάλιστα, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας της Ταϊβάν χαρακτήρισε περιττή ενέργεια την καταστροφή των εγκαταστάσεων της TSMC, καθώς για την παραγωγή κορυφαίας τεχνολογίας ημιαγωγών δεν επαρκούν τα εργοστάσια αυτά.

"Χωρίς στοιχεία όπως τα μηχανήματα λιθογραφίας της ASML, χωρίς άλλα βασικά στοιχεία, δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει η TSML την παραγωγή", ανέφεραν χαρακτηριστικά στις δηλώσεις τους οι Ταϊβανέζοι αξιωματούχοι.

Όμως, οι γεωπολιτικοί στόχοι συνήθως υπερβαίνουν τη στενή επιχειρηματική λογική. Επομένως, έστω κι αν γνωρίζει η Κίνα πως η κατάληψη των προηγμένων χυτηρίων της TSMC θα της ήταν πρακτικά άχρηστη, η προοπτική να στερήσει τις υποδομές αυτές από το βασικό ανταγωνιστή της θα μπορούσε να αποτελέσει επαρκές κίνητρο ώστε να προχωρήσει σε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να "απελευθερώσει" την TSMC. Ιδίως από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχυον αναγνωρίσει πως τυχόν κατάληψη της εταιρίας και των εγκαταστάσεών της από την Κίνα θα κατάφερνε συντριπτικό πλήγμα στην αμερικανική οικονομία.

Λόγω της απειλής αυτή, η TSMC και η ASML, η μόνη εταιρία αυτή τη στιγμή που διαθέτει τα απαραίτητα μηχανήματα για την παραγωγή των κορυφαίων ημιαγωγών στα 2nm, έχουν τοποθετήσει ασύρματο μηχανισμό αχρήστευσης των μηχανημάτων EUV που διαθέτει η TSMC. Αυτό, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έγινε ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να πέσουν οι υποδομές αυτές στα χέρια της Κίνας.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν εδώ και καιρό να περιορίσουν την τεχνολογική εξέλιξη της Κίνας, ιδίως στη βιομηχανία των ημιαγωγών, έχοντας επιβάλει σειρά κυρώσεων σε κινεζικές εταιρίες που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. Από την άλλη, ο Κινέζος πρόεδρος Ζι Ζινπίνγκ παραμένει κάθετος ότι η χώρα του θα συνεχίσει την τεχνολογική της εξέλιξη, ανεξάρτητα από τις αμερικανικές κυρώσεις. Παρότι η Κίνα εξακολουθεί να υστερεί στην παραγωγή επεξεργαστών αιχμής, η κυβέρνηση της χώρας ενισχύει διαρκώς την ανάπτυξη των κινεζικών επιχειρήσεων, ώστε να αναπτύξουν δικές τους τεχνολογίες, που τις καθιστούν ανθεκτικότερες σε εξωτερικές πιέσεις.

Πέρα από τις όποιες ενέργειες της ASML και της TSMC, για την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων, οι ΗΠΑ ενεδνύουν ήδη δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μεταφέρει η ταϊβανέζικη εταιρία την παραγωγή της στη Βόρεια Αμερική. Η TSMC, από την πλευρά της, κατασκευάζει ήδη νέες εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία, κίνηση που θα τη θωράκιζε έναντι των όποιων φιλοδοξιών τρέφει η Κίνα για την Ταϊβάν, ιδίως από τη στιγμή που η Ταϊβάν εξέλεξε για τρίτη διαδοχική φορά πρόεδρο που δεν είναι της αρεσκείας του Πεκίνου, αφηψώντας τις άμεσες και έμμεσες απειλές των γειτόνων της.

Το βέβαιο είναι ότι ο εμπορικός πόλεμος που μαίνεται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια, καθώς και οι δύο χώρες επιχειρούν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, ιδίως από τη στιγμή που οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ριζική ανατροπή των ισορροπιών.

  • Like 7
  • Sad 1