Η εξαφάνιση της Έρχαρτ εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια στην ιστορία

Η τραγική όσο και μυστηριώδης εξαφάνιση της Αμίλια Έρχαρτ, πρωτοπόρου της αεροπλοΐας, ενώ πετούσε πριν από 87 χρόνια πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, οδήγησε σε πλήθους ερευνών και την πραγματοποίηση πολλών αποστολών, με στόχο να απαντηθεί το ερώτημα τι απέγινε η διάσημη όσο και αγαπητή αεροπόρος, σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης, από εποχή της έως και σήμερα.

Στην προσπάθεια αυτή ρίχτηκε πρόσφατα μία ακόμη ομάδα, αποτελούμενη από ειδικούς στην υποβρύχια αρχαιολογία και τη ρομποτική, μέλη της Deep Sea Vision, μιας εταιρίας η οποία ασχολείται με την εξερεύνηση των ωκεανών, με έδρα το Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα. Πριν λίγες ημέρες, η ομάδα αυτή ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να βρήκε ένα στοιχείο που θα μπορούσε να απαντήσει σε ορισμένα από τα ερωτήματα που περιβάλλουν τη μυστηριώδη εξαφάνιση της Έρχαρτ.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές απεικόνισης με τη βοήθεια σόναρ, εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται για τη χαρτογράφηση των πυθμένων των ωκεανών, μέσω της εκπομπής ηχητικών κυμάτων, ώστε να μετρηθεί η απόσταση από το βυθό έως την επιφάνεια, η ομάδα εντόπισε μια ανωμαλία στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος περίπου 4.900 μέτρων. Το ίχνος που εντοπίστηκε, μοιάζει με μικρό αεροσκάφος. Η ομάδα πιστεύει πως θα μπορούσε να είναι ένα Lockheed 10-E Electra, δηλαδή ίδιο με το δεκαθέσιο αεροπλάνο που πιλοτάριζε η Έρχαρτ όταν εξαφανίστηκε, στην προσπάθειά της να κάνει πετώντας το γύρο του κόσμου.

Amelia Earhart is photographed with her Lockheed Model 10-E Electra, the aircraft she used in her attempted flight around the world. Earhart and the plane went missing on July 2, 1937.

Το επίμαχο ίχνος εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από τη Νήσο Χάουαρντ, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Τόνι Ρομέο, πιλότος ο ίδιος και πρώην αξιωματικός της αντικατασκοπίας της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Νήσος Χάουαρντ επρόκειτο να είναι η επόμενη στάση ανεφοδιασμού για την Αμίλια Έρχαρτ και τον πλοηγό Φρεντ Νούναν, μετά την αναχώρησή τους από τον προηγούμενο σταθμό τους, στην Παπούα Νέα Γουινέα. Μετά από εντατικές έρευνες δύο και πλέον εβδομάδων, από πλοία και αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1937, οι δυο τους θεωρήθηκε πως είχαν χάσει τη ζωή τους κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Deep Sea Vision σάρωσε σχεδόν 13.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα, με τη βοήθεια ενός προηγμένου αυτόνομου υποβρύχιου σκάφους (AUV), με την ονομασία Hugin 6000, το οποίο χαρτογραφεί το βυθό χρησιμοποιώντας σόναρ. Η αποστολή ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο CNN ο Ρομέο.

Πλέον, το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή στο επίμαχο σημείο, προκειμένου να συλλεχθούν επιπλέον στοιχεία ώστε αρχικά να επιβεβαιωθεί ότι το ίχνος που εντοπίστηκε αντιστοιχεί πράγματι για αεροπλάνο, διαδικασία η οποία πιθανότατα θα γίνει με τη χρήση τηλεχειριζόμενου βαθυσκάφους, εφοδιασμένου με κάμερα ώστε να ελεγχθεί από κοντά το αντικείμενο. Ενδεχομένως, όπως ανέφερε ο Ρομέο, να γίνει προσπάθεια ανέλκυσης του ευρήματος στην επιφάνεια.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την εξαφάνιση της Αμίλια Έρχαρτ, έχουν προταθεί πολλές και διάφορες θεωρίες σχετικά με το τι μπορεί να συνέβη, η οποίες -όπως συνήθως συμβαίνει με υποθέσεις που εξάπτουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης- κυμαίνονται από τις απολύτως λογικές (λάθος στην πλοήγηση, που οδήγησε στην εξάντληση των καυσίμων του αεροσκάφους και σε ελεγχόμενη προσθαλάσσωση, ενδεχόμενο που μάλλον επιβεβαιώνεται, εφόσον πράγματι το αντικείμενο που εντοπίστηκε είναι το αεροπλάνο της Έρχαρτ, από το ότι μοιάζει άθικτο, επομένως δεν συνετρίβη) έως τις κλασικά εξωφρενικές θεωρίες συνομωσίας.

Σε κάθε περίπτωση, και ενόψει της επιβεβαίωσης ή διάψευσης ότι το ίχνος που εντοπίστηκε είναι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε η Έρχαρτ και ο Νούναν, η εξέλιξη αυτή έρχεται να μας υπενθυμίσει αφενός ότι οι ωκεανοί του πλανήτη μας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητοι, αφετέρου ότι η υφιστάμενη τεχνολογία, σε συνδυασμό με αρκετά συγκεκριμένα στοιχεία και την ανάλογη επιμονή, μπορεί να οδηγήσει στη διαλεύκανση υποθέσεων που αρχικά φάνταζαν καταδικασμένες να παραμείνουν για πάντα στη σφαίρα του μυστηρίου και των εικασιών.

Ο Ειρηνικός Ωκεανός, άλλωστε, σε ένα ακόμη πιο απομακρυσμένο και ανεξερεύνητο σημείο του, εικάζεται βάσιμα ότι αποτέλεσε το σημείο όπου κατέληξε μία άλλη, σύγχρονη αεροπορική τραγωδία, με την εξαφάνιση της Πτήσης 370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, το 2014.

  • Like 14