Βασισμένη στο πρωτότυπο κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) που ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πρώτες του δοκιμές περίπου τέτοια εποχή το 2017, η εταιρεία με έδρα στο Μόναχο, Lilium, κρατώντας την υπόσχεση που είχε δώσει πριν από δύο χρόνια, παρουσίασε πρόσφατα το νέο πενταθέσιο ιπτάμενο ταξί της, Lilium Jet.

Το start-up Lilium που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στις on-demand υπηρεσίες αεροταξί είχε πραγματοποιήσει στις αρχές του μήνα τις πρώτες δοκιμές του νέου της ηλεκτρικού αεροσκάφους. Τόσο η διθέσια όσο και η πενταθέσια έκδοση του Lilium Jet ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα αεροσκάφη επειδή δεν διαθέτουν ουρά (υπάρχουν δύο πτερύγια στην θέση της), δεν διαθέτουν έλικες, ταχύτητες ή ακόμα και πηδάλιο. Επιπλέον, δεν διαθέτει ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο, ακριβό και επικίνδυνο -σύμφωνα με την εταιρεία- για την ασφάλεια των επιβατών, χαρακτηριστικό: τον κινητήρα ή τους κινητήρες αεριώθησης εσωτερικής καύσης. Η Lilium υποστηρίζει ότι η απουσία τέτοιων κινητήρων όχι μόνο συμβάλει στο χαμηλό κόστος κατασκευής και στην ασφάλεια, αλλά επιπλέον η πτήση είναι αθόρυβη συγκριτικά με άλλες λύσεις, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να απολαμβάνουν με ηρεμία την διαδρομή.

Για το Lilium Jet, η εταιρεία χρησιμοποιεί συνολικά 36 ηλεκτρικούς κινητήρες αεριώθησης (jet) που βρίσκονται στα εμπρός και πίσω φτερά, που περιστρέφονται και βρίσκονται σε κατακόρυφη θέση κατά την απογείωση και προσγείωση και στην συνέχεια μετακινούνται σε οριζόντια θέση για να ξεκινήσει η πτήση. Επομένως, μπορεί και απογειώνεται ή προσγειώνεται ως ένα… drone, αλλά στην συνέχεια πετάει σαν ένα μικρό αεροσκάφος. Το Lilium Jet μπορεί να φτάσει τα 300 χλμ./ ώρα και έχει εμβέλεια 300 χιλιομέτρων περίπου. Μάλιστα, κατά την οριζόντια πτήση, χρησιμοποιεί λιγότερο από το 10% της ιπποδύναμης του και επομένως είναι εξαιρετικά αποδοτικό.

To Lilium Jet έχει δυνατότητα αυτόνομης πτήσης, ωστόσο η εταιρεία, για λόγους συμμόρφωσης με τους νόμους και τους κανονισμούς, σκοπεύει να έχει σε κάθε πτήση ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο πιλότο. Στόχος της εταιρείας τώρα είναι να πάρει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας και αργότερα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA). Η Lilium επιθυμεί να ξεκινήσει να προσφέρει υπηρεσίες αεροταξί σε διάφορες χώρες του κόσμου μέχρι το 2025.

SlashGear

  • Like 4