Μπορεί το streaming να κυριαρχεί πλέον στη μουσική βιομηχανία, ωστόσο χάρη σε ένα επικό comeback, τα βινύλια ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα CD στις ΗΠΑ πηγαίνοντάς μας αρκετές δεκαετίες πίσω.

Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν η έκθεση της Ένωσης Δισκογραφικών Εταιρειών των ΗΠΑ (RIAA) για το πρώτο μισό του 2020. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, το streaming έχει ουσιαστικά μονοπωλήσει την αγορά, με τις σχετικές επί πληρωμή υπηρεσίες στις ΗΠΑ να σημειώνουν αύξηση 24% στους αριθμούς των συνδρομητών τους σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, φτάνοντας πλέον τα 72 εκατ. Ο δε τζίρος τους κατέγραψε άνοδο 12% αγγίζοντας τα 4,8 δισ. δολάρια. Στην κορυφή εννοείται πως βρίσκεται το Spotify, οι χρήστες του οποίου έχουν ξεπεράσει τα 138 εκατ. σε όλο τον κόσμο.

Στο streaming οφείλεται συνολικά το 85% του τζίρου ολόκληρης της μουσικής βιομηχανίας των ΗΠΑ για το πρώτο μισό του έτους (το 2019 ήταν στο 79%). Όσο για τον τζίρο, τα 421 εκατ. δολάρια ξεπερνούν τις επιδόσεις των φυσικών πωλήσεων (περισσότερα γι’ αυτές οσονούπω) και των ψηφιακών download αθροιστικά (351 εκατ. δολάρια).

Η φυσική διανομή πάλι δε διάγει και τις καλύτερες μέρες της. Στην έτσι κι αλλιώς πτωτική της πορεία, ήρθαν να προστεθούν και οι συνέπειες του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ο συνολικός τζίρος να περιοριστεί στα 376 εκατ. δολάρια, ήτοι 23% χαμηλότερα απ’ ό,τι πέρυσι το ίδιο διάστημα. Το εντυπωσιακό εδώ είναι πως το 62% του προαναφερθέντος τζίρου από τη φυσική διανομή προήλθε από τα βινύλια, τα οποία και για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 80 ξεπέρασαν τον τζίρο των CD. Η επίδοσή τους για το πρώτο εξάμηνο του 2020 μάλιστα ήταν βελτιωμένη κατά 4% σε σχέση με εκείνη του πρώτου μισού του 2019, αγγίζοντας τα 232 εκατ. δολάρια.

  • Like 10
  • Haha 8