Ο Elon Musk επιβεβαίωσε στο X (πρώην Twitter) τη Δευτέρα ότι η Neuralink πραγματοποίησε την πρώτη διαδικασία εμφύτευσης μικροτσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο το Σαββατοκύριακο.

Ο Musk δήλωσε ότι ο ασθενής αναρρώνει καλά, ενώ πρόσθεσε ότι τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν υποσχόμενες δυνατότητες ανίχνευσης νευρωνικών ηλεκτρικών σημάτων.

Τα νευρικά σήματα είναι οι ηλεκτρικοί παλμοί που μεταδίδονται μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου και των κυττάρων του σώματος. Η εγχείρηση αποτελεί ορόσημο για τη Neuralink που επιδιώκει να αναπτύξει διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή αποκαθιστώντας την κινητικότητα και τη λειτουργικότητα σε ασθενείς με παράλυση.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Neuralink έλαβε την έγκριση του FDA για την έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους, προσλαμβάνοντας στη συνέχεια τετραπληγικούς και ασθενείς με ALS ως υποψήφιους για την πρώτη μελέτη εμφύτευσης. Η εταιρεία έχει ως αρχικό στόχο να επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τους υπολογιστές μόνο με τη σκέψη.

Πέρα από τις λεπτομέρειες γύρω από τη χειρουργική επέμβαση και την πρόοδο της έρευνας, ο Musk δεν αποκάλυψε περαιτέρω ενημερώσεις για την υγεία σχετικά με τον συμμετέχοντα ή τις χρονικές προσδοκίες για την παραγωγή αξιοποιήσιμων αποτελεσμάτων από τη δοκιμή. Ωστόσο, η επιτυχής ενσωμάτωση του ιδιόκτητου εμφυτεύματος της εταιρείας σε έναν ασθενή σηματοδοτεί ένα επίτευγμα από μόνο του. 

Ο Musk αποκάλυψε ότι το μικροτσιπ που έχει αναπτύξει η Neuralink ονομάζεται Telepathy. Χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη της σκέψης, επιτρέπει στον κάτοχό της να ελέγχει ένα smartphone ή υπολογιστή. Σχεδιάστηκε κυρίως για άτομα με παράλυση, δίνοντάς τους εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας και χειρισμού συσκευών παρά την απώλεια κινητικότητας, διαθέτοντας εντυπωσιακά γρήγορη απόκριση, υπερέχει μεθόδων όπως η πληκτρολόγηση. Σε επόμενο tweet, ο Musk επισήμανε πως η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους σαν τον Stephen Hawking να επικοινωνούν με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα. 

Εν τω μεταξύ, η Neuralink αντιμετωπίζει μια ομοσπονδιακή έρευνα για υποτιθέμενη παράνομη μεταφορά ζώων που εντοπίστηκε στις εγκαταστάσεις της. Η έρευνα επικεντρώνεται σε ακατάλληλα συσκευασμένα απόβλητα και σε μη καταγεγραμμένο καθεστώς για τη μεταφορά επικίνδυνων χημικών ουσιών.

  • Like 8
  • Thanks 1
  • Sad 4