• Τα φώτα της δημοσιότητας είδαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε για το διαδίκτυο από μια ομάδα ερευνητών, επιστημόνων του κλάδου της πληροφορικής. Πιο συγκεκριμένα, έχει επαληθευτεί ότι ιστοσελίδες αποκτούν πρόσβαση στο ιστορικό των επισκεπτών τους μέσω ενός κενού ασφαλείας των browser, με σκοπό να το εκμεταλλευτούν προβάλλοντας παραπλήσιες διαφημίσεις.
     
    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, βρέθηκαν 50.000 γνωστά sites για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι «κατασκοπεύουν» τους επισκέπτες τους. Μόνο για τα 46 από αυτά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, ενώ περίπου για τα μισά από αυτά υπάρχουν και αποδείξεις . Ιστοσελίδες όπως το Morningstar.com το οποίο ασχολείται με έρευνες, το Newsmax.com το οποίο μεταδίδει ειδήσεις χρησιμοποιούσαν διαφημίσεις από μια εταιρεία που εμπλέκεται με τα αποτελέσματα της έρευνας, την Interclick. Η Interclick, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ενδείξεις που συνδέουν την ιστοσελίδα της με την παρακολούθηση του ιστορικού των χρηστών, απάντησε ότι πρόκειται για ένα 8μηνο πείραμα το οποίο έλαβε τέλος. Το Morningstar.com, απάντησε ότι έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί τις διαφημίσεις του Interclick, ενώ το Newsmax.com απάντησε ότι δεν είχε επίγνωση των τακτικών που ακολουθούσε η Interclick μέχρι να αποκαλυφθεί από τον Τύπο.
     
    Αναλυτικότερα, πρόκειται για ένα κενό ασφαλείας το οποίο είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στους ερευνητές. Είναι δυνατή η εκμετάλλευση του browser από ένα «πονηρό» site έτσι ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στo ιστορικό των σελίδων που επισκέφθηκε κάποιος ανυποψίαστος επισκέπτης, και να του εμφανίσει περιεχόμενο σχετικό με αυτό που αναζητούσε και επισκέφθηκε πρωτύτερα.
     
    Αυτό το κενό ασφαλείας εμφανίζεται μέχρι και στις τελευταίες εκδόσεις των browsers Mozilla Firefox και Internet Explorer, ενώ ο Safari και η τελευταία σταθερή έκδοση του Google Chrome έχουν καλύψει το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας. Σύμφωνα με τη Mozilla, η επόμενη σταθερή έκδοση του Firefox θα έχει καλύψει επίσης το κενό αυτό. Όσον αφορά τον Internet Explorer, η «παρακολούθηση» του ιστορικού, μπορεί να αποφευχθεί μέσω της πλοήγησης σε «Ιδιωτική περιήγηση».
     
    Link.png Site:
news.yahoo.com